První balet v opravené Státní opeře. Národní divadlo uvádí Spící krasavici

První balet v opravené Státní opeře. Národní divadlo uvádí Spící krasavici
Snímek ze Spící krasavice.
Snímek ze Spící krasavice.
Snímek ze Spící krasavice.
Snímek ze Spící krasavice.
Foto: Martin Divíšek
ČTK ČTK
14. 9. 2021 10:32
Jako první premiéru sezony uvede balet pražského Národního divadla tento čtvrtek 16. září výpravnou Spící krasavici. Půjde také o první baletní premiéru ve zrekonstruované Státní opeře.

Adaptaci primabaleríny Márcii Haydéeové vysílalo Národní divadlo on-line už v dubnu. Se slavným dílem na hudbu Petra Iljiče Čajkovského teď má na repertoáru všechny tři Čajkovského balety: Spící krasavici, Labutí jezero i Louskáčka.

Spící krasavice na motivy známé pohádky Charlese Perraulta patří k velkým klasickým baletům. Zahrnuje dramatický příběh se šťastným koncem, velkolepé taneční party Mariuse Petipy, náročné výkony sólistů, výpravnou scénu i kostýmy. S Čajkovského hudbou měl premiéru na konci 19. století v Petrohradě. Velkého úspěchu se ale dočkal až na evropských scénách v dalším století, tedy po Čajkovského smrti.

Márcia Haydéeová se narodila roku 1937 v Brazílii, byla žákyní českého tanečníka Václava Vlčka. Jako patnáctiletá odjela do Evropy, studovala v Londýně a čtyři roky tančila ve Francii. Od roku 1961 působila ve Stuttgartském baletu, jehož ředitel a choreograf Johna Cranko pro ni vytvořil téměř celý svůj repertoár: Romea a Julii, Oněgina, Zkrocení zlé ženy nebo Carmen.

Významné role Haydéeové šili na tělo i další význační choreografové John Neumeier, Maurice Béjart či Glen Tetley.

Tančila se soubory po celém světě nebo s partnery, jako byli Rudolf Nurejev, Michail Baryšnikov, Jorge Donn nebo Richard Cragun. Mezi lety 1976 a 1996 byla uměleckou ředitelkou Stuttgartského baletu, ve druhé polovině 90. let vedla chilský soubor Ballet de Santiago, jehož ředitelkou byla znovu od roku 2003 až do konce loňského roku.

Choreografkou se Márcia Haydéeová stala v roce 1987, kdy pro Stuttgartský balet vytvořila právě originální verzi Spící krasavice. Tu po úspěchu v Německu, Belgii, Švédsku, Chile, Jižní Koreji či Kanadě nyní uvede pražské Národní divadlo.

"Pro Národní divadlo je obrovskou ctí, že legendární Márcia Haydée přicestovala do Prahy a svůj balet zde se souborem osobně nastudovala. Její návštěva se tak stala nejen výjimečnou kulturní událostí, ale i nevšedním příkladem houževnatosti a uměleckého nasazení v covidové době," říká mluvčí baletu Národního divadla Kateřina Hanáčková.

Při jarním uvedení on-line vidělo záznam v průběhu sedmi dnů přes 70 tisíc diváků. Po premiérách tento čtvrtek 16. a pátek 17. září bude Spící krasavice na programu znovu 21., 25. a 28. září.

Spící krasavici už Národní divadlo na jaře uvedlo on-line. | Video: Národní divadlo
 

Právě se děje

Další zprávy