Provokovala nespoutaností. Museum Kampa uvádí inscenaci o Martě Kubišové

ČTK ČTK
9. 6. 2022 9:52
Na nádvoří pražského Musea Kampa má tento čtvrtek premiéru divadelní recitál věnovaný letošním 80. narozeninám Marty Kubišové. Ty připadají na listopad. Zpracování životního příběhu slavné zpěvačky ze 60. let minulého století, kterou pak komunisté 20 let nenechali zpívat, vznikalo s jejím vědomím. Na programu bude skoro až do července.

V titulní roli inscenace nazvané jednoduše Marta se tento čtvrtek představí Berenika Kohoutová, alternovat bude Hana Holišová.

Tvůrci v čele se scenáristkou a producentkou Danielou Sodomovou a režisérkou Adélou Laštovkovou Stodolovou stáli také za předchozími dvěma inscenacemi, které Museum Kampa uvádělo na letní scéně a znovu je divákům nabídne letos - jedna vypráví o zakladatelce muzea Medě Mládkové, druhá o Janu Werichovi, po němž pojmenovanou nedalekou Werichovu vilu muzeum spravuje.

Novinka je koncipována jako recitál, jednotlivé obrazy ze života Marty Kubišové se prolínají s živou hudbou.

V rolích Heleny Vondráčkové se představí Sára Sandeva a Zuzana Stavná, Václava Neckáře hrají Jan Cina a Denis Šafařík. Zazní mnoho skladeb Kubišové včetně slavné Modlitby pro Martu z roku 1968. V jedné kapele se na jevišti sejdou herci, kteří jsou zároveň muzikanty, namátkou Václav Kopta, Igor Orozovič, Vojtěch Havelka, Pavel Neškudla, Daniel Šváb, Rozálie Havelková, Anežka Hessová, Jan Meduna či Petr Stach.

Kapelníkem, skladatelem a autorem aranžmá je Petr Zeman, který upravil i písně Kubišové. "Jde mi především o to, aby skladby, původně napsané pro velké orchestry, zněly v plné kráse a síle i v našem redukovaném obsazení o osmi lidech," popisuje.

Kubišová bývá díky Modlitbě pro Martu dnes vnímána především jako jeden z nejvýraznějších symbolů sametové revoluce. Osud měla ale mnohem pestřejší.

"Život Marty Kubišové bych přirovnala k její slavné písni Magdalena. Postoj silné svobodné ženy, který provokoval jak svou nespoutaností, tak určitým nadhledem, že zpívání není vše. A že ji ten zákaz nepoloží," říká scenáristka a producentka Daniela Sodomová. S příběhem Kubišové strávila spoustu času. "Myslím, že je to to nejpodstatnější, co jsem zatím napsala," dodává.

Podle režisérky Laštovkové Stodolové člověk může některé lidi potkat jen jednou a bude na ně vzpomínat celý život. "S Martou se cítíte obyčejně, ale po chvíli zjistíte, o jak vzácných a neobyčejných věcech si s ní povídáte," uvádí.

Marta Kubišová byla jednou z hvězd československé hudební scény 60. let. Anketu o nejpopulárnější zpěvačku Zlatý slavík vyhrála třikrát, v letech 1966, 1968 a 1969. Získala také zlatou Bratislavskou lyru 1968.

Vystoupila mimo jiné v pařížské Olympii nebo na festivalu MIDEM ve francouzském Cannes. Zahrála si ve filmu svého budoucího manžela Jana Němce nazvaném Mučedníci lásky nebo v seriálu Píseň pro Rudolfa III., kde zazněla také Modlitba pro Martu.

Za normalizace Kubišovou pronásledoval komunistický režim. Někdejší mluvčí Charty 77 se mohla vrátit k vystupování až v listopadu 1989, téměř po dvaceti letech. Poslední studiové album nazvané Soul vydala před šesti lety. V den 75. narozenin ukončila pěveckou kariéru.

Rozhodně se nepokoušíme o nějakou kopii, ono to ani nejde, protože paní Kubišová je v mnoha ohledech specifická, říká herečka Hana Holišová. | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy