Proslulý tenorista José Cura přijíždí do Prahy jako Otello

ČTK ČTK
27. 1. 2015 15:59
José Cura vystoupí dvakrát v Praze ve své nejoblíbenější roli v opeře Giuseppe Verdiho Otello.
José Cura.
José Cura. | Foto: Profimedia

Praha - Jeden z nejžádanějších tenoristů současnosti, argentinský pěvec José Cura, vystoupí 29. ledna a 24. února v Praze ve Státní opeře. Představí se v titulní roli opery Giuseppe Verdiho Otello pod taktovkou hudebního ředitele Státní opery Martina Leginuse.

"Může to znít jako vtip, ale vývoj téhle role je srovnatelný s mým vlastním osobním vývojem jako člověka. Když mi bylo čtyřiatřicet, musel jsem na jevišti hrát padesátiletého. A teď, když mi je opravdu padesát, nemusím už nic předstírat," říká Cura.

Mezi poslední vystoupení proslulého tenoristy a dirigenta patří postava Dicka Johnsona ve Vídeňské státní opeře loni v září. Největší úspěch mu ovšem přinesl právě Otello, jen za poslední dvě sezony ho zpíval v Buenos Aires, Vídni, v Metropolitní opeře v New Yorku pod taktovkou Semjona Byčkova nebo v Deutsche oper Berlin s dirigentem Donaldem Runniclesem.

V prvním pražském představení se role Desdemony ujme Eva Hornyáková a Jagem bude sólista Opery Národního divadla Ivan Kusnjer. V následujícím únorovém termínu to vedle Kusnjera bude Pavla Vykopalová. Cura věří, že jeho spolupráce se Státní operou nekončí.

"Věřím, že tato dvě představení budou počátkem mého častějšího hostování. Chtěl bych to, ale nerozhoduju o tom jenom já," řekl Cura, který v České republice vystoupil již několikrát. "Ale poprvé se v Praze představím v opeře," dodal dvaapadesátiletý pěvec, který vystupoval v Česku naposledy loni v březnu v Ostravě.

Původně se věnoval dirigování, skládání a hře na klavír. Profesionálně zpívat začal až v 28 letech. V roce 1994 zvítězil v mezinárodní prestižní soutěži Operalia. Loni v říjnu ve světové premiéře slyšeli posluchači v českobudějovické katedrále svatého Mikuláše jeho skladbu Stabat mater. Stala se součástí večera Hudba duše, kterou Jihočeské divadlo připravilo v předvečer Památky zesnulých. Cura, který na koncertu byl, taktovku přenechal svému dvornímu dirigentu a hudebnímu řediteli jihočeské opery Mariovi De Rose.

Otella Cura označil za moderní a silně komplikované dílo. Nachází v něm i obraz současného světa, který je podle něj ve velké morální krizi,

Othello (italsky Otello) je opera o čtyřech jednáních od Giuseppe Verdiho. Italské libreto napsal Arrigo Boito, na základě divadelní hry Williama Shakespeare Othello, mouřenín benátský. Premiéra se konala 5. února 1887 v v Miláně. Česká premiéra v Národním divadle v Praze se uskutečnila 7. ledna 1888.

 

Právě se děje

Další zprávy