Majitel soukromého divadla vyzývá Zaorálka k rezignaci, asociace ho chválí

ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 4. 2020 12:04
Majitel soukromého pražského Divadla Broadway vyzval k rezignaci ministra kultury Lubomíra Zaorálka z ČSSD. Vadí mu, že z 1,07 miliardy korun, které schválila vláda na záchranu kultury, nepůjde nic do sektoru, který již dotace nepobírá. Výzvu sepsal producent a majitel pražského Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg. Zaorálek reagoval, že o pomoci podnikatelům v kultuře chce jednat na vládě.
Ministr kultury Lubomír Zaorálek na snídani s novináři.
Ministr kultury Lubomír Zaorálek na snídani s novináři. | Foto: ČSSD

O výzvě v pátek informovala rozhlasová stanice Frekvence 1.

Vláda ve čtvrtek schválila balíček na pomoc kultuře. Uvolní 1,07 miliardy korun. Nezávislé umění z toho dostane 440 milionů, na podporu regionální kultury půjde 300 milionů. Příspěvkové organizace v resortu, kam mezi 29 institucí patří třeba Národní divadlo, Národní muzeum či Národní památkový ústav, získají z balíčku zatím 300 milionů korun. Dalších 30 milionů půjde na program pro podporu zpřístupňování kultury prostřednictvím digitálních médií.

Hlavním cílem přijatého balíčku opatření je podle Zaorálka zachování profesionální kulturní infrastruktury, která není zisková, a nemá tedy žádné finanční rezervy.

Oldřich Lichtenberg, majitel pražského Divadla Broadway, však ve své výzvě tvrdí, že Zaorálek tímto krokem zajišťuje úplnou likvidaci toho segmentu kultury, který nepobírá dotace.

"Ti, kteří mají z kultury byznys"

"Zničíte mnoho divadel, festivalů, uměleckých agentur, pořadatelů, producentů, a hlavně desítky tisíc herců, zpěváků a všech dalších profesí, které jsou na tyto subjekty navázány," stojí ve výzvě. "Vy jen nebývalým způsobem doslova rozhazujete veřejně prostředky mezi již beztak nabobtnalé instituce a mezi své projekční oblíbence. Proto, prosím, okamžitě odstupte, ať se někdo může pokusit napravit škody, které jste napáchal," napsal Lichtenberg.

Ten pak řekl Frekvenci 1, že výzvu zaslal také předsedovi vlády Andreji Babišovi z hnutí ANO. Reakci zatím neobdržel.

"Nepřekvapuje mě, že nejvíce křičí ti, kteří mají z kultury byznys a útočí na odborné komise, že nejsou schopny ocenit jejich umělecké kvality," reagoval v pátek po poledni Lubomír Zaorálek.

Nikdy prý neřekl, že nechce pomoci podnikatelům v kultuře, provozovatelům muzikálových divadel, klubů či rockových festivalů. "V první vlně se mi podařilo získat finance pro neziskovou část kultury, pro subjekty, které to v tuto chvíli nejvíce potřebují, protože nemohou generovat zisk, na rozdíl třeba od pana Lichtenberga, protože musí mít vyrovnaný rozpočet, a případný zisk tak vždy vkládají zpět do svých projektů. Nemohou tak mít žádné finanční rezervy," argumentuje Zaorálek, podle nějž balíček pomůže stovkám kulturních subjektů v Praze i v regionech.

"Tvrzení pana Lichtenberga, že pomáhám nějakým svým oblíbencům, je nesmyslné a nepravdivé," dodává ministr, který chce o "možnosti podpory i pro podnikatele v kultuře" v druhém kole diskutovat na vládě.

Reakce divadelních asociací

Zaorálkův záchranný balíček pro kulturu v pátek odpoledne naopak ocenila Asociace nezávislých divadel. "Je to výrazná pomoc ze strany státu a je zřejmé, že ministerstvo situaci analyzuje a snaží se koncepčně reagovat," uvedla.

Ministrovy kroky chválí i zakladatelka a ředitelka festivalu Tanec Praha Yvona Kreuzmannová. "Je to po dlouhých letech poprvé, co se někdo začal seriózně zaobírat hluboce podfinancovanou nezávislou scénou a jasně deklaruje zájem ji podpořit," říká.

Za Zaorálka se postavila i Asociace profesionálních divadel České republiky. "Oceňujeme, že vláda na návrh ministra kultury rozhodla mimo jiné o podpoře veřejných neziskových divadel," uvedl její šéf a ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša. "Tyto prostředky připadnou především regionálním organizacím a pomůžou jejich zřizovatelům, obcím a krajům. Města běžně dotují kolem 80 procent celkového rozpočtu těchto divadel," doplnil Moša, podle nějž umělecké instituce zřizované veřejnou správou nemohou čerpat z jiných krizových programů.

"Přejeme muzikálovým či soukromým divadlům, aby překonala tuto dobu s pomocí nástrojů a podpor určených pro jejich sektor. Jediné, co si nepřejeme, abychom si v této situaci vzkazovali přes média či ministry, kdo je větší či menší chudák. Problémy se týkají všech občanů, mezi nimiž nejsou umělci nebo zaměstnanci divadel výjimkou, byť dopad na kulturu bude výrazný. Bude-li ministr kultury Lubomír Zaorálek i nadále aktivně řešit tyto problémy, bude mít naši podporu," dodává Stanislav Moša.

 

Právě se děje

Další zprávy