Proč se dítě vaří v kaši. Inscenace Husy na provázku líčí život na cestě

ČTK ČTK
4. 2. 2022 19:05
Jak vypadá život na cestě očima dítěte, ukazuje novinka brněnského Divadla Husa na provázku. Inscenace nazvaná Proč se dítě vaří v kaši vznikla podle stejnojmenného románu rumunské autorky Aglaji Veteranyi. Ta zachytila svou zkušenost holčičky a dospívající dívky na útěku před komunistickou diktaturou někdejšího rumunského prezidenta Nicolae Ceaușesca.

Představení v režii Ondreje Spišáka má premiéru tento pátek, nejbližší reprízy následují 7. a 18. února.

Autorka románu žila v letech 1962 až 2002. Pocházela z cirkusové rodiny, otec byl klaunem a matka artistkou. Brněnští divadelníci v jejím příběhu spatřili příležitost navázat na provázkovskou tradici cirkusové poetiky. I proto padla volba na slovenského režiséra Spišáka, jehož Teatro Tatro se prosadilo inscenacemi na ulicích či v šapitó.

"Více než o akrobacii ale jde o zkušenosti exilu vyprávěné z pohledu holčičky a posléze mladé dívky, která se svou rodinou procestuje svět," popisuje dramaturgyně Viktorie Knotková.

Inscenace otevírá mnoho otázek, například jaké je být všude cizincem a nakolik může síla fantazie pomoci dětem i dospělým, aby se vyrovnali s realitou. Román je výjimečný tím, jak osobně a otevřeně líčí krutou zkušenost prchajících lidí, avizují tvůrci.

Hlavní postava odkazuje také na osud milionů dětí, jež musely opustit svůj domov. Globálně tvoří dle odhadů až třetinu uprchlíků před válkami či dalšími pohromami. "Inscenace dává prostor právě dětskému prožívání ciziny a tematizuje také roli nás, kteří tomu všemu přihlížejí," objasňuje dramaturgyně.

V hlavní roli alternují Tereza Marečková a Zdislava Začalová, což v Huse na provázku není běžné. "Právě díky tomu se diváci, kteří jsou zvyklí chodit na naše inscenace víckrát, mohou těšit na dvě zcela odlišné a nezaměnitelné podoby ústřední hrdinky," doplňuje umělecký šéf divadla Martin Sládeček.

Na adaptaci románu se podílel mezinárodní tým. Kromě režiséra Spišáka přizvala Husa na provázku ke spolupráci maďarského scénografa Szilárda Borárose či běloruskou choreografku Innu Aslamovou.

 

Právě se děje

Další zprávy