Pražská divadla zatím kvůli cenám energií nezdražují vstupné, výjimkou je první scéna

ČTK ČTK
2. 9. 2022 9:12
Pražská divadla mají kvůli rostoucím cenám energií vyšší náklady na provoz. Šetřit chtějí zkrácením topné sezony. Některá omezí počet premiér, jiná si budou snažit přivydělat pronajímáním svých prostor. Většina však zatím nezdražuje vstupné.
Nápis "společně to zvládneme" se na pražském Švandově divadle objevil v době koronaviru. Teď scéna zažívá další těžké období.
Nápis "společně to zvládneme" se na pražském Švandově divadle objevil v době koronaviru. Teď scéna zažívá další těžké období. | Foto: Švandovo divadlo

Ceny nicméně půjdou nahoru v pražském Národním divadle. Činoherní a později také operní představení tam plošně zdraží asi o 15 procent, stejně jako částka za vybrané baletní inscenace. První scéna odhaduje, že letos za energie zaplatí až 285 procent toho co vloni.

Michal Zelenka z Divadla Ungelt říká, že se pokusí zvládnout situaci důstojně, dotaz na případné zdražování nechtěl komentovat. Činoherní klub v Praze vstupné nebude zdražovat alespoň do konce roku, sdělila jeho mluvčí Linda Skarlandtová.

Divadlo Na Zábradlí o měsíc zkrátilo topnou sezonu. "Do konce roku bude z finančních důvodů pouze jedna premiéra místo plánovaných dvou. Vstupné zvyšovat neplánujeme, protože jsme tak učinili již v minulé sezoně," říká mluvčí Lucie Flemrová.

Divadlo v Dlouhé bylo k úsporám nuceno už v minulých sezonách kvůli covidu. "Všechny možnosti jsme už vyčerpali," přiznává mluvčí Karola Štěpánová. Přesto do konce kalendářního roku neplánují zdražení vstupného. "Doufáme, že díky podpoře našeho zřizovatele, kterým je město Praha, budeme moci zachovat jeho stávající výši. Už proto, že polovina našich diváků jsou děti a mládež," doplňuje mluvčí.

Švandovo divadlo postihl nárůst cen energií už začátkem roku. "Proto jsme již na jaře přijali několik úsporných opatření, mezi něž počítám omezení počtu hracích termínů, snížení rozpočtu výroby jednotlivých inscenací, šetření nákladů v různých úrovních uměleckého, umělecko-technického a administrativního provozu," vypočítává ředitel divadla Daniel Hrbek. Vstupenky zatím nezdražuje, naposledy tak učinil loni v listopadu.

Hrbek ale počítá s tím, že budou muset přijít další úspory. "Předpokládám, že do úzkých se dostanou i všechny nízkopříjmové divadelní profese, což může mít také velký vliv na celý kreativní sektor. Nečekáme tedy lehké období, ale jsme připraveni situaci řešit s ohledem na míru překážek, které nám stojí a budou stát v cestě," dodává.

Pražské centrum Vzlet má za sebou první sezonu.
Pražské centrum Vzlet má za sebou první sezonu. | Foto: Radoslav Penkov

Enormní nárůst cen energií už vloni v říjnu zažilo pražské kulturní centrum Vzlet, kterému navíc od ledna 2023 vzroste nájem budovy. To vše "se budeme snažit kompenzovat zintenzivněním naší doplňkové činnosti, tedy pronájmů či zadaných akcí," říká ředitel Petr Prokop. Ani ten však zatím nezdražuje ceny vstupenek. Na rozdíl od jiných kulturních institucí činí příjem Vzletu ze vstupného méně významnou část příjmů při zachování zhruba šedesátiprocentní soběstačnosti, uvedl Prokop. Vzlet má za sebou první sezonu, ve které na 332 akcích přivítal 15 tisíc diváků.

Vršovické divadlo Mana je od začátku nízkonákladovým projektem, což jeho ředitel David Frýdl dnes označuje za výhodu. "Situace narůstajících cen energií a pokračující inflace je v mnohém pro divadla horší nežli v době covidových opatření, která byla zmírňována kompenzacemi ze státního rozpočtu, ale také ochotou diváků po téměř dvouletém půstu se vracet zpátky do divadel. Nyní je rozjezd prodejů vstupenek na novou sezonu mnohem pomalejší, lidé s nákupem váhají a často čekají až do poslední chvíle," říká Frýdl.

Přesto Mana stále drží předcovidové ceny. "Jsme tak tím, co čtu na 90 let starých plakátech, vystavených u nás ve foyer: nejlevnějším lidovým divadlem v Praze," podotýká ředitel. "Protože jsem zároveň farář, toho času v roli principála, nečekám jenom na Godota a dotace od státu, ale naučil jsem se počítat se zázraky, které jsou nedílnou součástí mé profese. Vím, že nakonec všechno dobře dopadne, a když ne, tak to ještě není konec," dodává David Frýdl.

 

Právě se děje

Další zprávy