Potápěči a medúzy na brněnském náměstí. Festival zahájilo divadlo podle Julese Vernea

Potápěči a medúzy na brněnském náměstí. Festival zahájilo divadlo podle Julese Vernea
...
...
...
...
Foto: ČTK
ČTK ČTK
15. 8. 2022 12:45
Do podmořského světa, jak si jej představoval spisovatel Jules Verne, zavádí diváky novocirkusová inscenace nazvaná Nautilus od souboru Blackout Paradox. Tuto neděli na brněnském náměstí Svobody odstartovala festival pouličního divadla Na prknech, dlažbě i trávě.

Uvedením Nautila zároveň skončila hudební přehlídka Maraton hudby. Projekt byl na programu obou akcí, které se odehrávají na různých místech v centru Brna a časově na sebe navazují.

Středobodem inscenace je přibližně pět metrů vysoká kopule s modulární konstrukcí, jež divadelníkům umožňuje střídat prostředí a využívat širokou škálu prostředků i artistických disciplín.

Příběh inspirovaný hlavně Verneovou knihou Dvacet tisíc mil pod mořem vyprávějí s pomocí stínohry, velkých loutek, akrobacie, tance s ohněm i pyrotechnických efektů. Před zraky stovek diváků na náměstí defilovaly mořské příšery, světélkující medúzy a potápěči jako vystřižení z ilustrací ke starým vědeckofantastickým románům.

Přehlídka Na prknech, dlažbě i trávě nabídne zhruba 25 představení a koncertů. Potrvá týden, déle než minulé roky. "Festival byl několik let těsně propojen s Maratonem hudby Brno. Letos však tam, kde jeden skončí, druhý teprve začne. Nabízíme tak pestrý program živého umění ve městě, ale zároveň se snažíme nezahltit návštěvníky a místní pouze po jeden nabitý víkend," říká Jana Janulíková, ředitelka městské organizace Tic Brno, jež akci pořádá.

Hlavní program čeká návštěvníky o víkendu 19. až 21. srpna. "V loňském roce se nám jako hlavní pódium osvědčil Björnsonův sad, který je oázou klidu na okraji nejužšího centra," doplňuje Janulíková. Sad se nachází na území vymezeném ulicemi Veveří, Zahradníkova, Kounicova a Šumavská.

Od pátku do neděle se zde konají představení a koncerty pro děti i dospělé. V pátek a sobotu odpoledne festival oživí dvůr Divadla Husa na provázku.

 

Právě se děje

Další zprávy