Poslední dny okupace. Klicperovo divadlo uvádí Škvoreckého Zbabělce

ČTK Kultura ČTK, Kultura
8. 12. 2021 14:22
V režii Pavla Kheka uvede královéhradecké Klicperovo divadlo tuto sobotu 11. prosince dramatizaci románu Zbabělci od Josefa Škvoreckého. Předcházet mu bude vernisáž obrazů exilového výtvarníka Rudolfa Plačka, kterého v kanadském Torontu objevil Škvorecký a jehož tři obrazy použil na obálky knih vydaných nakladatelstvím Sixty-Eight Publishers.

Zbabělci měli mít premiéru už koncem minulé sezony, kvůli pandemii koronaviru ji ale divadlo muselo odložit.

"S Pavlem Khekem za sebou máme několik autorských projektů a vždy se snažíme ctít autora a zároveň jednotlivé figury uplést na tělo našim hercům. Román Josefa Škvoreckého je nesmírně obsáhlý, a tak jsme stáli před rozhodnutím, jaké tematické linky nechat a jaké škrtnout," popisuje dramaturgyně Lenka Smrčková. Hru provází jazzová hudba v podání jedenáctičlenné kapely.

Zbabělce napsal Škvorecký v roce 1948, na první vydání si museli počkat deset let. Jde o literární ztvárnění posledních dnů nacistické okupace ve východočeském maloměstě Kostelci, inspirovaném autorovým rodným Náchodem.

Škvoreckého pohled neodpovídal tehdejší ideologické linii. Spisovatel Karel Nový přirovnal autora románu ke "kotěti nebezpečně napadenému prašivkou", Václav Běhunek psal v Rudém právu o "výsměchu všem těm lidem, kteří se v prvních květnových dnech postavili se zbraní v ruce proti ustupující nacistické armádě". Prozaička a novinářka Marie Majerová po přečtení "měla tak hrozný pocit, že jsem si musila jít umýt ruce, soudruzi, to je skutečné otřesné," řekla. Kritik a esejista Jiří Lederer byl za jedinou kladnou recenzi potrestán vyhazovem z redakce Večerní Prahy.

Kromě komunistických kritiků však ke knize měli výhrady také Václav Černý a exilový Ferdinand Peroutka.

"V prostředí unifikovaně konzervativního stylu socialistického realismu, v jehož dílech byl český protinacistický odboj, zejména ten komunistický, propagandisticky idealizován, Škvoreckého román okamžitě vyčníval. Očima dospívajícího hrdiny sleduje pokrytectví některých 'takyodbojářů', jejichž hrdinství se projevuje převážně násilím na poražených německých vojácích," shrnul později kritik Pavel Mandys v Hospodářských novinách.

Josef Škvorecký žil v letech 1924 až 2012.
Josef Škvorecký žil v letech 1924 až 2012. | Foto: Jan Šilpoch

Počátkem roku 1959 zastihla Zbabělce řízená odsuzující kampaň, která vyrcholila, když byla kniha na pokyn strany odsouzena a zbývající část nákladu stažena z prodeje. Pro Škvoreckého to mělo také vážnou existenční dohru, musel například odejít z časopisu Světová literatura.

Recenzenti v díle nacházeli urážku Rusů, Rudé armády a mnoha neznámých hrdinů květnového povstání. Přesto se počátkem 60. let objevila možnost druhého vydání Zbabělců pod podmínkou, že je Škvorecký upraví. "Autor musí projevit dobrou vůli a román, ačkoliv strana mezitím uznala, že je nezávadný, učinit ještě poněkud nezávadnějším," komentoval později požadavky cenzorů. Druhé vydání se objevilo v roce 1964.

Původní rukopisné znění z konce 40. let zveřejnil až roku 2009 editor Michael Špirit.

Hlavní role zasněného mladého saxofonisty Dannyho Smiřického se v Klicperově divadle ujme William Valerián, jeho platonickou lásku Irenu hraje Michala Gatialová.

Zleva Jakub Tvrdík jako Lexa, Jan Vápeník coby Harýk, William Valerián v roli Dannyho Smiřického, Vojtěch Říha jako Benno a Josef Čepelka coby Hrob.
Zleva Jakub Tvrdík jako Lexa, Jan Vápeník coby Harýk, William Valerián v roli Dannyho Smiřického, Vojtěch Říha jako Benno a Josef Čepelka coby Hrob. | Foto: ČTK

"V inscenaci je i živá kapela s jedenácti členy, diváci se tak mohou těšit na jedinečný zážitek plný jazzu a swingu. Hudební nastudování má na starosti Tomáš Votava, Vladimír Šrámek a William Valerián," doplňuje mluvčí divadla Martin Sedláček.

Scénu připravil Michal Syrový, kostýmy navrhla Agnieszka Pátá-Oldak a pod pohybovou spoluprací je podepsán Martin Šimek. Po sobotní premiéře budou Zbabělci znovu na programu 16., 21. a 31. prosince a znovu 19. a 28. ledna.

Divadlo má v programu aktuální sezony osm premiér včetně těch odehraných. Čtyři z nich, včetně Zbabělců, přešly ze sezony předcházející.

 

Právě se děje

Další zprávy