Poprvé na českých jevištích. Brno uvede muzikál o Jane Eyrové

Poprvé na českých jevištích. Brno uvede muzikál o Jane Eyrové
Gabriela Čtveráčková jako mladá Jane a Petra Šimberová jako Helen Burnsová.
Dagmar Křížová jako Jane Eyrová a Lukáš Vlček coby Edward Fairfax Rochester.
Snímek ze zkoušky muzikálu Jane Eyrová.
Dagmar Křížová jako Jane Eyrová.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
24. 4. 2021 14:10
Městské divadlo Brno připravuje první české uvedení muzikálu Jane Eyrová podle slavného románu Charlotte Brontëové z roku 1847. Premiéra se měla konat 23. dubna. Pro veřejnost však zatím hrát nelze kvůli opatřením proti šíření koronaviru.

Román se dočkal mnoha filmových i televizních zpracování, existují také činoherní adaptace.

Muzikál měl premiéru v roce 1995, newyorská Broadway jej uvedla v roce 2000. Získal pět nominací na prestižní cenu Tony, byl uveden také v Rakousku a Japonsku. Jeho autory jsou skladatel a textař Paul Gordon s libretistou a režisérem Johnem Cairdem.

V režii a překladu Petra Gazdíka se publikum Městského divadla Brno může těšit na Kristýnu Daňhelovou nebo Dagmar Křížovou v titulní roli. Záhadného Edwarda Rochestera hrají Lukáš Janota či Lukáš Vlček, jeho hospodyni paní Fairfaxovou Alena Antalová nebo Jana Musilová. Divadelníci slibují výpravné dobové kostýmy a působivou scénu.

Román Jane Eyrová poprvé vyšel v roce 1847. Brontëová v něm vykreslila atmosféru anglického venkova a osudy jeho obyvatel. Hrdinka Eyrová, schovanka a následně guvernantka, se musí vypořádat s těžkými životními zkouškami. Touží po vzpouře proti svazujícím zvyklostem, bojuje s osudem, nakonec dospěje v sebevědomou ženu.

 

Právě se děje

Další zprávy