S Libuší Havelkovou se rozloučil její syn Ondřej, přišel i filmový syn Jaroslav Satoranský

ČTK ČTK
12. 4. 2017 13:45
Herec Jaroslav Satoranský pronesl za herce smuteční projev na posledním rozloučení s Libuší Havelkovou ve Strašnické krematorium v Praze. Dlouholetá pedagožka a herečka zesnula 6. dubna ve věku 92 let. Rozloučit se s ní přišli rodinní příslušníci v čele s režisérem, hercem a hudebníkem Ondřejem Havelkou i její herečtí kolegové.
Ondřej Havelka na pohřbu své maminky Libuše Havelkové.
Ondřej Havelka na pohřbu své maminky Libuše Havelkové. | Foto: ČTK

Praha - Strašnické krematorium v Praze bylo ve středu v poledne místem posledního rozloučení s oblíbenou herečkou a pedagožkou Libuší Havelkovou, která po dlouhé nemoci zesnula 6. dubna ve věku 92 let. V činohře Národního divadla ztvárnila v letech 1960 až 1991 na sedm desítek rolí, v televizi a filmu jich bylo 120. Počet studentů, které vychovala během své téměř půlstoleté pedagogické činnosti na DAMU a konzervatoři, lze počítat na stovky.

U katafalku s rakví byly spolu s věnci rodiny i květy české první scény, Herecké asociace, pořadu Kouzelná školka České televize, Prahy 9 a Divadelní fakulty; u zrodu jejíž studentské scény Disk Havelková stála.

Se smutečním projevem vystoupil herec Jaroslav Satoranský, kterého Havelková na DAMU učila. Oslovil ji "moje milovaná druhá maminko", protože v polovině 70. let byl jejím synem v seriálu Nejmladší z rodu Hamrů. Matkou mu byla i mnohem dříve v Krškově filmovém dramatu Osení z roku 1960.

"Za ta krásná setkání s vámi moc děkuji a rád na ně budu vzpomínat," řekl Satoranský. Jednou ji prý v seriálu jako maminku objal tak silně, že jí polámal žebra. "Moc jsem se tehdy omlouval, ale tak jsem vás měl rád," vysvětlil.

Filmová kariéra Libuše Havelkové začala v roce 1957 Toničkou, která v Robinsonce učí školačku smažit řízky, završila se před šesti lety babičkou z Oukropcova snímku Modrý tygr. Laskavé maminky, tetičky a babičky byly totiž pro Havelkovou typické. Do pozdního věku byla průvodkyní televizním pořadem pro nejmenší Kouzelná školka.

Jejím prvním angažmá se stala v letech 1948 až 1951 Ostrava, kde při práci pro rozhlas potkala svého budoucího manžela, skladatele Svatopluka Havelku. Stali se rodiči dcery Daniely a syna Ondřeje, který je hercem a známým swingovým hudebníkem.

Právě úryvek z Havelkovy 1. symfonie z poloviny 50. let zazněl během pohřbu. A spolu s ním další tóny, které měla zesnulá ráda: úvodní věta z Janáčkovy Kreutzerovy sonáty a závěr symfonické básně Josefa Suka Zrání.

Poslední oponu doprovodil spontánní potlesk smutečních hostů. Byli mezi nimi herci Petr Kostka, Antonín Hardt a Jiří Novotný, ředitel Národního divadla Jan Burian a prezident Herecké asociace Jiří Hromada. Její památku uctil také Josef Somr, který jí hrál manžela v roli výpravčího v oscarových Ostře sledovaných vlacích Jiřího Menzela. Další její filmoví partneři Václav Lohniský, Vlastimil Brodský, Josef Kemr, Jiří Sovák, Ilja Prachař a Josef Bláha jsou už v hereckém nebi.

Kouzelná babička Libuše Havelková v televizním magazínu Barvy života. | Video: Česká televize
 

Právě se děje

Další zprávy