FOTO Popkulturní Hamlet, Saddám i realita českého divadla

Festival Divadlo se koná v Plzni od 9. do 19. září. Podívejte se na jeho možné vrcholy.
HAMLET (14. 9., Nové divadlo, 19:00). Známý polský režisér Jan Klata nastudoval v Schauspielhausu v Bocumi Shakespearova Hamleta, který čerpá z polských reálií v čase popřevratových změn a nastupujícího kapitalismu. Ducha Hamletova otce hraje představitel Hamleta z Klatovy inscenace, uvedené v gdaňských docích.
Podívejte se na ukázku z Hamleta Jana Klaty.
REVIZOR (10. 9., Nové divadlo, 19:00). jedna z neúspěšnějších evropských festivalových inscenací. Gogolova Revizora nastudoval režisér Viktor Bodó se souborem budapešťského Vigszínházu. Odehrává se v prostředí pomalu pustnoucích maďarských lázní, odkud dávno odtekla všechna voda. Velkolepé komediální divadlo s vysokým tempem a davem podivných zaměstnanců lázní.
Podívejte se na ukázku z představení Revizor.
Foto: Festival Divadlo 2014
Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 9. 2014 14:03
Kde hledat vrcholy dvaadvacátého ročníku festivalu Divadlo? Podívejte se na výběr nejzajímavějších představení.

Fotogalerie - Festival Divadlo v Plzni od 9. do 19. září nabídne celkem 44 představení v podání 26 domácích a sedmi zahraničních souborů.

"Při výběru zahraničních souborů jsme se letos podívali více na západ," říká vedoucí dramaturgické rady festivalu Dora Viceníková. Dvaadvacátý ročník divadelní přehlídky je spojen i se začátkem provozu plzeňského Nového divadla, kde se oderaje velká část programu.

Kromě výběru oceněných domácích inscenací i těch představení, která podle dramaturgů ukazují příští cestu českého divadla, přijedou evropské soubory. Představí se také izraelská dramatika.

Diváci stejně jako loni i letos uvidí práci polského režiséra Jana Klaty, který tentokrát přijede se souborem z německé Bochumi se svým zpracováním Hamleta. Publikum ho bude moci porovnat s inscenací Hamleta v režii Daniela Špinara a v podání herců Švandova divadla. Pořadatelé zařadili i Špinarovu dramatizaci románu Guy de Maupassanta Miláček.

Další režisér, který se letos představí v několika inscenacích, je Jiří Havelka. Festival uvede jeho Dechovku (soubor Vosto5), Poslední trik Georgese Méliese (Divadlo Drak) a Regulaci intimity (Divadlo Disk, DAMU).

Na programu je také třeba izraelská inscenace se Saddámem Husajnem a jeho dvojníky, minimalistické francouzské představení L´Effet de Serge odkazující k poetice Jacquese Tatiho nebo Mr. Beana, slovinské zpracování metaforického perského textu Ptačí sněm Jeana-Clauda Carriéra, jedna z nejúspěšnějších maďarských inscenací Revizor budapešťského souboru Vígszínház v režii Viktora Bodó nebo hra Elfride Jelinekové Rechnitz - Anděl zkázy v podání Slovenského národního divadla a v režii Davida Jařaba.

Program doplňují představení pod širým nebem a jako předznamenání příštího roku, kdy Plzeň bude Evropským hlavním městem kultury, bude od 5. září na hlavním náměstí kolotoč se zvířaty a dalšími mechanickými loutkami francouzského výtvarníka Francoise Delaroziéra.

 

Právě se děje

Další zprávy