Podcast Petra Viziny: Zní to blbě, ale herectví je čestné zaměstnání, říká Krobot

Petr Vizina Petr Vizina
10. 6. 2020 18:00
S Miroslavem Krobotem o Svobodné republice Králický Sněžník, o nemožnosti natočit film věnovaný Janu Eskymovi Welzlovi a také o otužování herců Dejvického divadla.

Osmnáct let vedl Dejvické divadlo a je nasnadě, že by jeho vzpomínky na práci s Ivanem Trojanem, Jaroslavem Pleslem, dcerou Lenkou nebo Hynkem Čermákem byly čtenářsky vděčné. Jenže oblíbený žánr hereckých historek ze šatny nebo "prken, která znamenají svět" kniha Miroslava Krobota nazvaná Nečíst obloukem míjí. Nenabízí ani tak oblíbený žánr "zpovědi".

Podcast s Miroslavem Krobotem si můžete poslechnout zde:

Miroslav Krobot, který ztvárnil málomluvného nádražáka Aloise Nebela, otce v Příbězích obyčejného šílenství nebo cholerického režiséra Jandu v seriálu Dabing Street, není sentimentálním bardem. "Hercův projev bývá nekompromisní zprávou o jeho civilní osobnosti," poznamenává ve své knize úvah, povídek a mystifikací. "Jen špičkoví herci dokážou tuto zprávu zfalšovat."

Atmosféru otevřené kritičnosti v Dejvickém divadle přirovnává k osobnímu otužování. "Když jsme psali seriál Zkáza Dejvického divadla, čekali jsme se scenáristou Ondřejem Hüblem, kdo se urazí. Osobnosti herců nebo některé jejich vlastnosti byly vypíchnuty tak, až se to člověka mohlo dotknout. Nestalo se."

Knihu Nečíst přirovnává k součtu osobních střípků. "Nechám na každém, ať si je poskládá, jak považuje za vhodné."

Vítejte u podcastu Na dotek. Dnes je hostem Petra Viziny režisér, herec, dramatik a divadelní pedagog Miroslav Krobot. K poslechu na platformách SoundCloudSpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy