Podcast: Mám pocit, že na mě Edgar Allan Poe potměšile mrká, říká Javorský

Petr Vizina Petr Vizina
11. 5. 2022 18:00
Deprese, šílenství i sarkasmus ze strašidelných příběhů amerického spisovatele Edgara Allana Poea, který žil v 19. století, předvádí Laterna magika na Nové scéně pražského Národního divadla. Inscenaci nazvanou Poe inspirovaly povídky Jáma a kyvadlo, Maska červené smrti nebo Skokan. Na jevišti ožívají temné vidiny i fragmenty z autorova života. Výrazný podíl na tom má herec Vladimír Javorský.

Projekt mísí tanec, zpěv, původní hudbu, výraznou scénografii i kostýmy, objekty a loutky. Poea ve dvou životních etapách představují herečka i hudebnice Tereza Marečková a právě host dnešního podcastu Na dotek. Ten se hned v úvodu inscenace vynoří z kupy autorových knih poházených na jevišti.

S choreografkou Lenkou Vagnerovou je pak Javorský podepsán i pod úpravou spisovatelových textů. Přiznává ale, že otce moderní sci-fi a detektivky pro sebe nejprve musel objevit.

Podcast s Vladimírem Javorským si můžete poslechnout zde:

"Poe je pro mě naprosto neuvěřitelný tím, jak dokonale zvládl řemeslo. Jako když se díváte na brilantního fotbalistu, který to umí poslat placírkou někam nahoru do vinglu. A navíc mám pocit, že na mě mezi řádky neustále potměšile mrká," usmívá se Javorský.

Choreografka Lenka Vagnerová převedla mystickou a tísnivou atmosféru Poeových textů do působivých scén. V části inspirované povídkou Jáma a kyvadlo se tanečníci například pohybují na elektrických kolečkových bruslích. "Představují moc a sílu, vymezují prostor obviněného. Nejprve je kruhový, potom jej dělí kyvadlo, najednou je uprostřed díra. Člověk je znejistěný, kde vůbec je. Když se mu párkrát takhle podtrhnou nohy, je s ním snadné manipulovat," vysvětluje Javorský.

Technicky náročné představení zároveň mimoděk upozorňuje na stav scény, kde se hraje. Tanečnicím a tanečníkům v choreografiích založených na přesnosti viditelně komplikuje výkon nevyhovující pódium. "Nová scéna je už vlastně stará a všichni tak zápasíme s nerovnostmi podlahy, ve které jsou díry," přibližuje Javorský.

Vítejte u podcastu Na dotek, hostem Petra Viziny je dnes člen činohry Národního divadla Vladimír Javorský. K poslechu na: SoundcloudSpreakerGoogle PodcastsSpotify i Apple Podcasts.

Podcast Na dotek Petra Viziny
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Podcast Na dotek Petra Viziny

K poslechu zde na platformách SoundCloud, SpreakerGoogle PodcastsApple Podcasts i Spotify.  

 

Právě se děje

Další zprávy