Pod širým nebem měl premiéru muzikál Rebelové, oproti filmu dostal Révai jinou roli

Pod širým nebem měl premiéru muzikál Rebelové, oproti filmu dostal Révai jinou roli
Snímek z muzikálu Rebelové.
Snímek z muzikálu Rebelové.
Snímek z muzikálu Rebelové.
Snímek z muzikálu Rebelové.
Foto: David Kraus/HDK
ČTK ČTK
10. 7. 2021 16:30
Na vyprodané letní scéně pod širým nebem v pražských Letňanech diváci v pátek večer uviděli opožděnou premiéru muzikálu Rebelové. Připravilo jej Hudební divadlo Karlín. Nejbližší reprízy se konají tuto sobotu a znovu 29., 30. a 31. července.

Retro muzikál s atmosférou a populárními písněmi 60. let minulého století, rámovaný osudovým srpnem 1968, měl být původně na jevišti karlínské scény uveden loni 3. prosince. Kvůli pandemii koronaviru se nakonec nové nastudování Filipa Renče a Zdeňka Zelenky stalo součástí Muzikálového léta Hudebního divadla Karlín.

V hlavních rolích se objevili Nikola Ďuricová jako Tereza, Roman Tomeš coby Šimon, dále Katharine Selešiová v roli Bugyny, Lukáš Adam coby Bob nebo Sára Hoblová jako Julča. Role Terezina tatínka se ujal Jan Révai, který ve filmu před 20 lety ztvárnil protagonistu Šimona.

Návštěvníci páteční premiéry se před vchodem museli prokázat testy nebo potvrzením o očkování proti covidu-19. Potleskem pak odměnili každé hudební číslo. Mnozí s obavami hleděli k zamračené obloze, nakonec však déšť představení nenarušil.

Příběh zasazený do léta roku 1968 zahrnuje písně Š-š-š, Oliver Twist, Pátá, Mně se líbí Bob nebo Jó, třešně zrály a další, které ve filmu nezazněly.

Scenárista a autor libreta Zelenka to vysvětluje tím, že zatímco film má přibližně 90 minut, muzikál by měl mít dvě alespoň padesátiminutové části. Proto bylo potřeba některé písně dopsat.

Jevištní podoba romantického muzikálu přinesla na pozadí projekční plochy v popartovém stylu rekvizity jako motorky, budovu Restaurace U rybníka a nádraží nebo motorový vlak.

Film Rebelové, který získal dva České lvy, měl premiéru v roce 2001, v kinech ho vidělo přes 426 tisíc lidí. Dva roky nato dle předlohy vznikl komorní muzikál v pražském Divadle Broadway.

Muzikálové léto Hudebního divadla Karlín pod širým nebem v Letňanech začalo 1. července. Diváci zde zažijí například Sestru v akci s Lucií Bílou v hlavní roli, koncertní verzi rockové opery Jesus Christ Superstar či Carmen, nejúspěšnější muzikál v novodobé historii karlínského divadla.

"Derniéra Carmen byla plánována na 11. listopadu 2020, teď se s ní tedy rozloučíme výjimečným koncertem pod širým nebem 21. července," doplňuje mluvčí divadla Tomáš Matějovský.

 

Právě se děje

Další zprávy