Plzeňské divadlo odkládá již třetí premiéru, nazkoušelo Hrabalovy Postřižiny

Plzeňské divadlo odkládá již třetí premiéru, nazkoušelo Hrabalovy Postřižiny
Jana Ondrušková v roli Maryšky a Pavel Pavlovský jako lékař Gruntorád.
Zleva Michal Štěrba jako Pepin, Libor Stach v roli správce pivovaru Francina a Jana Ondrušková jako Maryška.
U motocyklu (zleva) Libor Stach v roli správce pivovaru Francina, Miloslav Krejsa jako kadeřník Boďa a Josef Nechutný v roli dělníka Myclíka.
Jana Ondrušková v roli Maryšky.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
4. 2. 2021 17:30
Jevištní adaptace Postřižin, známého románu Bohumila Hrabala, se stane dalším projektem, který kvůli pandemii koronaviru musí odložit plzeňské Divadlo J. K. Tyla.

Činoherní soubor hru nastudoval, místo plánované sobotní premiéry ale uvede jen generální zkoušku bez diváků.

Pro činohru Tylova divadla je to v této sezoně už třetí inscenace, kterou z důvodu uzavření kulturního provozu v zemi nemůže ukázat divákům.

Kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru činohra 7. listopadu loňského roku nemohla odehrát premiéru citlivého rodinného dramatu Králičí nora ani rozvernou komedii Španělská muška. Její premiéra byla přesunuta již dvakrát.

Hrabalův poetický příběh prodchnutý vůní zabijačky, piva a vlasů paní sládkové v Plzni režíruje  Šimon Dominik, někdejší šéf činohry Divadla F. X. Šaldy v Liberci. V hlavní roli Maryšky se představí Jana Ondrušková, Libor Stach hraje jejího manžela, správce pivovaru Francina. Michal Štěrba pak zpodobil svérázného a hlučného Pepina.

Postřižiny jsou po Ostře sledovaných vlacích z roku 1981 a Obsluhoval jsem anglického krále z roku 2005 třetím setkáním plzeňského činoherního souboru s dílem Bohumila Hrabala.

"Jeho knihy byly mnohokrát úspěšně zfilmovány. Když jsme zvolili do činoherního plánu letošní sezony titul Postřižiny, netušili jsme, že 5. září zemře filmový režisér a herec Jiří Menzel. Rádi bychom proto i jemu vzdali poctu," připomíná dramaturgyně Klára Špičková úmrtí významného tvůrce československé nové vlny.

Divadelní adaptace se od filmu bude v mnohém lišit. Tvůrci doufají, že to výsledek obohatí, protože dají větší prostor Hrabalově próze.

Všechny známé scény ze snímku nicméně zůstaly zachovány, cílem autorů je zachovat prvorepublikový duch nejen prostřednictvím scény. "A přestože pracujeme v divadle hlavně se slovem, a nikoliv s filmovým obrazem, doufáme, že inscenace bude vděčnou vzpomínkou na oba muže, kteří se nezapomenutelným způsobem zapsali do našich literárních a filmových dějin," dodává dramaturgyně.

 

Právě se děje

Další zprávy