Plzeňský festival Divadlo: Peklo ze života si děláme sami

David Kořínek
26. 8. 2015 13:35
Během čtyř dnů vystoupí 28 souborů, z toho 10 zahraničních. Diváci se mohou těšit na inscenace předních evropských režisérů, jako například Krzysztofa Warlikowského nebo Thomase Ostermeiera.
Nové divadlo je moderní scénou plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla.
Nové divadlo je moderní scénou plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla. | Foto: Miroslav Chaloupka

Praha/PlzeňPlzeň se stane mezi 9. a 13. zářím nejen hlavním městem evropské kultury, ale také středobodem českého divadla. Na 23. ročníku festivalu Divadlo se představí 10 zahraničních souborů. Na 17. září je pak naplánovaný epilog festivalu. Diváci se mohou těšit například na polský opus (A)pollonia jednoho z nejrespektovanějších divadelních režisérů dneška Krzysztofa Warlikowského.

Za čtyřhodinovou inscenací stojí varšavské divadlo Nowy Teatr, které se vypořádává s vlastenectvím během 2. světové války, otázkou židovství, pojmy viny, oběti a hrdinství na pozadí textů od antického Řecka až takřka po současnost.

„Většina představení je již vyprodaná. K dispozici jsou ještě lístky právě na (A)pollonii 9. září a nebo na německou inscenaci Nepřítel lidu Thomase Ostermeiera,“ uvedl ředitel festivalu Jan Burian. Právě (A)pollonii se festival snažil získat již několikrát, letos se to povedlo díky podpoře polského ministerstva kultury.

Během čtyř festivalových dnů Plzeň uvítá hned 28 souborů. Dramaturgicky se letos vedení festivalu zaměřilo především na inscenace velkých autorů. „Ve většině případů jde o velké příběhy, často historické, zarámované velkou podívanou, vysvětlila vedoucí dramaturgické rady Dora Viceníková. Vystoupí tak soubory z Islandu, Španělska, Polska, Slovenska, Německa nebo Belgie.

Česká stopa

Festival mimo jiné funguje i jako ukázka toho nejlepšího z české divadelní scény uplynulého roku. Představí se tak hned 18 tuzemských souborů ze všech koutů republiky. „Letos půjde o režijní tvůrce všech generací,“ doplnil další člen dramaturgické rady Jan Kerbr.

K vidění bude například interaktivní inscenace divadla Letí s názvem Proti pokroku. Proti lásce. Proti demokracii, pod kterou se podepsalo hned několik režisérů. Prostorově zajímavý projekt je seskládán ze zhruba 15 her.

Dvě plzeňská divadla se festivalu zúčastní s tím nejlepším, co během loňského roku podle jejich ředitelů uvedla. Groteskní příběh Cha Cha Chá (Charlie Chaplin a jiná cháska) představí Divadlo Alfa. Baletní inscenaci nazvanou Smrt v Benátkách pak představí Divadlo J. K. Tyla.

Peklo v nás

Při pohledu na program festivalu se nelze ubránit dojmu, že převážná většina plánovaných inscenací je spíše pochmurně laděných. „Konkrétní téma jsme pro letošní ročník neměli. Dal by se asi shrnout větou – život je peklo, ale děláme si ho sami,“ pokračovala Viceníková.

O odlehčení pochmurné atmosféry by se měla postarat kolektivní inscenace O hezkých věcech, které zažíváme Divadelní společnosti Masopust z Prahy v režii Jana Friče.

V rámci open air části festivalu do plzeňských ulic vtrhne Greenman – alterego španělsko-argentinsko-italského klauna, herce a performera Adriana Schvarzsteina. Greenman při vystoupeních komunikuje s kolemjdoucími a využívá je k nejrůznějším bláznivým kejklím a improvizacím.

Nádraží v pohybu

V rámci festivalu se také poprvé představí nově zrekonstruovaná scéna v nádraží Jižní předměstí. „Festival byl inspirací pro vstup do budovy před několika lety. Od loňského září jsme prostor rekonstruovali a v pátek 11. září se poprvé otevře divákům,“ lákal Roman Černík z občanského sdružení JOHAN, které za prostorem stojí.

O první představení se postará legendární Teatr Ósmego Dnia z Poznaně, jehož tvůrci společně s českými spolupracovníky vytvořili původní performanci Železná cesta.

 

Právě se děje

Další zprávy