Plíhal ze šuplíku vyndal hudbu k Manon Lescaut. Nově ji uvádí v Olomouci

ČTK ČTK
3. 9. 2022 10:31
Jevištní básní Manon Lescaut, kterou doprovází poetická hudba Karla Plíhala, tento pátek zahájilo novou sezonu Moravské divadlo v Olomouci. Milostné verše Vítězslava Nezvala pro zdejší činohru připravila režisérka Hana Mikolášková.

Titulní roli příběhu plného velkých emocí ztvárnila Kristína Herz. Po páteční a sobotní premiéře následují nejbližší reprízy 21. září a 17. října.

Na jeviště Moravského divadla se veršované drama z roku 1940 vrátilo po téměř sedmi dekádách. "O jeho znovuuvedení nás přesvědčila především muzika olomouckého patriota Karla Plíhala, kterou kdysi napsal pro Národní divadlo moravskoslezské. Jednalo se o jediné uvedení, po kterém tato nádherná Plíhalova hudba skončila na dalších 30 let v šuplíku," popisuje šéf činohry Roman Vencl.

Plíhal muziku kvůli nynější inscenaci znovu našel, předělal a přidal několik nových skladeb. "Nezvalova obrazotvornost a slovní zásoba mě vždycky fascinovaly, takže když jsem byl požádán, abych zhudebnil některé části této hry, poetika Manon mi nebyla vůbec cizí," říká Plíhal. "Protože je velice zpěvná sama o sobě, nechal jsem se pocitově vést verši a snažil se při skládání co nejméně rušit jejich vyznění," dodává písničkář, jenž letos oslavil 40 let na scéně.

V průběhu představení Plíhalovy studiové nahrávky střídá kapela ve složení klavír, perkuse, harfa a kontrabas pod vedením Filipa Tailora.

Režisérka Mikolášková drama v Olomouci nastudovala ve společnosti své nedávno narozené dcery. Oceňuje spojení jmen Manon Lescaut, spisovatele Vítězslava Nezvala a písničkáře Plíhala. "To je konstelace, která nabízí vše, co je mi blízké: vášeň a poezii, chytrý humor a skvělou hudbu. Příběh není zdaleka jen romantický, ale je nadčasový a myslím, že pro dnešní mladé lidi možná i v dobrém slova smyslu varovný," uvádí Mikolášková.

Svůdnou Manon Lescaut hraje Kristína Herz, jejího milence, rytíře Des Grieux, pak Marek Pešl v alternaci s hostujícím Matějem Štruncem z pardubického Východočeského divadla.

Rytířova přítele Tiberga ztvárnil Jan Ťoupalík a prokurátora soudního dvora Duvala, který se uchází o Manon, zpodobnil Lukáš Červenka. Dále účinkují Vendula Nováková, Lenka Kočišová a Ivana Plíhalová. Autorem scény a kostýmů je výtvarník David Janošek, o pohybovou stránku se postarala Hana Achilles.

 

Právě se děje

Další zprávy