Petr Forman pro krumlovskou točnu chystá příběh muže, kterého se bojí vládci

ČTK ČTK
15. 2. 2021 12:30
Jihočeské divadlo minulý týden natáčelo hudbu k představení Muž dvojhvězdy, které bude mít premiéru v červnu před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. Adaptaci románu Alexandra Grina o létajícím muži nazvaného Zářivý svět z roku 1923 režíruje Petr Forman.

V zámeckém parku kolem točny vyroste konstrukce zčásti podobná šapitó, inscenace má mít filmové prvky. Hlavní roli ztvární Marek Pospíchal, ve třicetičlenném obsazení se představí hlavně členové souboru Malého divadla.

Na točnu zatím divadlo prodalo přes 24 tisíc vstupenek, z toho je téměř 17 tisíc těch, které diváci vyměnili za loňskou zrušenou sezonu.

Muže dvojhvězdy, jehož scénář dle knižní předlohy napsal Ivan Arsenjev, soubor připravuje od roku 2019. Loni na jaře ho dozkoušel, premiéra se ale kvůli koronaviru a opravám točny přesunula na letošek.

"Ve městě se objeví muž, který má schopnost létat. U mocipánů to tam vzbudí vzrušení a paniku. Nevidí v něm někoho, kdo létá, ale kdo nabourává lidem stereotypy, dělá něco výjimečného, a toho se oni bojí," popisuje Petr Forman. Podle něho tak příběh pojednává o tom, "co se stane, když nabouráte stabilitu vládcům, protože lid začne tušit, že svoboda, sny existují a můžeme za nimi jít a začít jim věřit," dodává Forman. Přeje si, aby lidé věděli, že fantazie se nedá spoutat.

Divadelníci točnu obehnali konstrukcí, která jim pomáhá v přeměnách scény. Formana mrzelo, že když diváci vcházejí do zahrady, již vidí kulisy, schází tak překvapení. Zároveň chtěl vytvořit prostor pro komorní herecké scény.

"Konstrukce má 12 oken, široká je šest metrů a vysoká deset metrů. Vidíte všechno, diváka nijak neruší. Lidi povedeme na představení zadem, abychom nešli zahradou. Jsme v takovém šapitó, během hry ho postupně otevíráme a odhalujeme zákoutí parku. Jste vlastně někdy v takovém kině," přirovnává režisér.

Hudbu složil a minulý týden s orchestrem natočil Francouz Simon Thierrée. Podle Formana se hráči sešli ve velkém obsazení poprvé od září, cítil z nich radost.

Bratři Formanovi spolupracovali s Jihočeským divadlem již předloni, u příležitosti jeho 100. výročí postavili v Českých Budějovicích areál Bouda.

Petr Forman teď dále chystá jeden větší titul pro italské cirkusové umělce, s nímž by měli bratři projet Evropu, přijal také roli v seriálu Ombudsman. "Já jsem sem přijel potěšit se, že něco žije," shrnuje. "Jsem zvyklý, že víte, kdy bude premiéra. Teď je demotivující něco dělat, když nevidíte ten horizont," říká k dopadu koronavirových omezení na kulturu.

Streamovat divadelní hry nechce, podle něj se při přenosu nejde napojit na atmosféru.

Jihočeské divadlo letos před otáčivým hledištěm od června do září uvede šest titulů. Jako druhou premiéru chystá komedii Da Vinci a reprízy muzikálu Divotvorný hrnec, detektivní komedie Pes baskervillský, rodinného představení Ztracený svět a baletu Šípková Růženka.

Točna v Krumlově přináší divadlu čtyři pětiny všech tržeb. V roce 2019 tam přijelo přes 58 tisíc diváků, tržby z prodeje vstupenek činily 43,3 milionu korun.

"Teď se prodávají stovky vstupenek týdně, normálně jsme zvyklí, kdyby nebyl koronavirus, že tisíce týdně," doplňuje ředitel divadla Lukáš Průdek. Předplatné na novou sezonu půjde do prodeje v květnu.

 

Právě se děje

Další zprávy