Indián v Praze. Divadlo připomene, jak Frič přivezl Čerwuiše

ČTK ČTK
25. 2. 2021 14:36
Skutečný příběh indiána, kterého osud zavál do Evropy a zase zpět do divočiny, inspiroval divadelníky z brněnské Husy na provázku. Pod vedením hostujícího režiséra Davida Jařaba připravili inscenaci nazvanou Čerwuiš: Dva světy jedné země. Popisují ji jako výpravu ke kořenům představ o vlastní vyspělosti.

Čerwuiš byl synem náčelníka indiánského kmene z vnitrozemí Paraguaye. Do Prahy jej počátkem roku 1908 přivezl cestovatel, botanik a etnograf Alberto Vojtěch Frič. Indiánský kmen čamakoků decimovala neznámá choroba, Čerwuiš měl evropským lékařům umožnit určit diagnózu. Ukázalo se, že nemoc zapříčinil dosud neznámý střevní parazit.

V roce 1909 se Čerwuiš s Fričem vrátili do Paraguaye a přivezli indiánům léky. Po návratu do vlasti měl ale Čerwuiš problémy přizpůsobit se původnímu způsobu života.

Příběh literárně zachytil sám Frič i další autoři, například Jaroslav Hašek v povídce Indián a pražská policie nebo v posledních letech Lucie Lomová prostřednictvím komiksu Divoši. Autor nynější divadelní adaptace Jařab vycházel z Fričových zápisků. Hlavní role svěřil Daliboru Bušovi, Dušanovi Hřebíčkovi, Tereze Marečkové nebo Ivaně Hloužkové.

Jařabův Čerwuiš měl mít premiéru 20. února, té však brání vládní protiepidemická opatření.

Stejně jako ostatní divadla v Česku ani brněnská Husa na provázku nyní nemůže hrát pro veřejnost. Čerwuiš tak zatím na uvedení vyčkává stejně jako druhá nová inscenace Husy na provázku. Tou je Raději zešílet v divočině, kterou umělecká šéfka Anna Davidová připravila podle knižního bestselleru Aleše Palána. "Oba tituly budou čekat na nejbližší možnost, kdy je předvedeme divákům," potvrzuje mluvčí divadla Alžběta Nagyová.

Loni na jaře pracovníci Husy na provázku šili roušky, v létě se hrálo na nádvoří, na podzim se konala sbírka notebooků pro děti ze znevýhodněných rodin. Na Mikuláše divadelníci uspořádali happening na Zelném trhu, při kterém vybrali téměř půl tuny potravin a hygienických potřeb do potravinových bank.

Při spuštění služby spadly servery. Zájem byl větší, než jsme čekali, říká jeden ze zakladatelů „divadelního Netflixu“ Dramox Martin Zavadil. | Video: Emma Smetana, DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy