Opilý učitel žertoval o studentkách. Šindelkova hra vypráví o zneužívání moci

ČTK ČTK
17. 2. 2023 11:08
Aktuální téma zneužívání moci a postavení na vysokých školách otevírá nová inscenace nazvaná Feminista, kterou tento pátek v brněnské Redutě uvede tamní Národní divadlo. Hru napsal devětatřicetiletý Marek Šindelka, držitel Ceny Jiřího Ortena, Českého lva i dvou Liter za prózu.

Projekt vznikal několik let. Premiéra se nakonec koná v době, kdy kauzy z univerzitního prostředí plní stránky novin. Příkladem je třeba obvinění několika učitelů brněnské pedagogické fakulty z dlouholetého nevhodného chování ke studentkám.

Ústřední postavou hry je vysokoškolský pedagog Vladimír. V podání Jakuba Svojanovského se na večírku opije a nevhodně žertuje na účet studentek. Dá tak impulz ke vzniku studentského hnutí, které chce otevřít téma diskriminace a zneužívání moci pedagogy.

Zpočátku smířlivý postoj vedení školy se mění, studenti zastávají nekompromisní postoje a na povrch vyplouvají dávno ututlané události. Vladimír se musí ptát sám sebe, zda je doopravdy feminista, jak si myslel, nebo mizogyn. A zda je skutečně městský liberál, jak se rovněž domníval, nebo konzervativec, stojí v anotaci hry.

Podle dramaturga Jaroslava Jurečky se autorovi podařilo "vystihnout všechny hlasy účastnící se dnešní debaty: predátory, oběti, pedagogy, studenty, nezaujaté pozorovatele i tiché podporovatele", vyjmenovává. Režisérka Aminata Keita zase avizuje, že nehledá viníky. "Chci divákům ukázat obraz toho, jak vznikají situace, ve kterých se dopouštíme násilí na druhých, slabších a na nás závislých lidech. A že máme každý možnost se v takové situaci rozhodnout, kam chceme patřit," říká Aminata Keita.

Podle ní téma hry pravděpodobně vyvolá ohlas. I na zkouškách se rozproudila vášnivá diskuse. "Ještě jsem nezažila bouřlivější a protichůdnější reakce na text než u Feministy. To je skvělé, protože je rozhodně potřeba o zneužívání moci mluvit, mluvit o něm nahlas a s každým. Kdybychom byli všichni ve shodě, zřejmě by nemělo smysl takovou hru vůbec inscenovat," doplňuje režisérka.

Scénu a kostýmy navrhl Ján Tereba. Spolu s autorkou videoprojekcí Rebekou Kopkáš Uličnou vytvořil autentické prostředí katedry dokumentární tvorby. Prostředí umělecké vysoké školy si vybrali záměrně, neboť vztahy mezi studenty a pedagogy na malé katedře jsou specifické. Šindelka je nadto absolventem pražské FAMU. "Člověk si samozřejmě pamatuje některé situace, kdy se pedagogové chovali minimálně divně, kdy už to bylo za hranou," uvedl.

Po pátečních a sobotních premiérách bude mít Feminista v brněnské Redutě nejbližší reprízy 25. února a znovu 8. a 27. března.

 

Právě se děje

Další zprávy