Omdlít, či neomdlít? Divadelní vědci zkoumají fyzické reakce publika na hru Williama Shakespeara

Kultura Kultura, AFP, The New York Times
28. 7. 2017 18:32
Královská shakespearovská společnost v britském Stratfordu zkoumá, jak nejkrutější hra Williama Shakespeara Titus Andronicus působí na publikum. Speciálním přístrojem měří dobrovolníkům tlak a po představení s nimi o zážitku mluví. Divadelní vědci by rádi zjistili, jak moc toto dramatizované násilí dokáže v době, kdy lze v kině či na internetu vidět v podstatě cokoliv, publikum rozrušit.
Ukázka ze hry Titus Andronicus Královské shakespearovské společnosti.
Ukázka ze hry Titus Andronicus Královské shakespearovské společnosti. | Foto: Royal Shakespeare Company

Královská shakespearovská společnost se rozhodla, že mezi fanoušky divadla v britském Stratfordu, které uvádí hry tamního rodáka Williama Shakespeara, provede speciální průzkum.

Když jsem překládal Krále Leara, představoval jsem si Jana Třísku, volal jsem mu do USA a už mi recitoval pasáže do telefonu, říká Martin Hilský.
25:14
Když jsem překládal Krále Leara, představoval jsem si Jana Třísku, volal jsem mu do USA a už mi recitoval pasáže do telefonu, říká Martin Hilský. | Video: DVTV

Chce zjistit, do jaké míry je více než 400 let starý text jedné z nejkrutějších autorových her - Titus Andronicus - pro publikum vzrušující a jestli tento kus v dnešní době plné zobrazovaného násilí stále někoho dokáže vzrušit.

Komu se udělalo špatně? 

Během hry o pomstychtivém římském generálovi Titovi tak organizátoři projektu měří deseti dobrovolníkům malým přístrojem připevněným k zápěstí tlak a sledují, zda během hry někdo omdlívá nebo odbíhá zvracet. Po představení si pak nahrávají reakce testovaného publika na mikrofon a analyzují jeho emoce, zvolený slovník i barvu hlasu.

Podle Becky Loftusové z Královské shakespearovské společnosti se Titus Andronicus pro průzkum skvěle hodí, protože v představení se například sekají ruce a dochází v něm ke znásilnění.

"Skoro každý večer je v sále někdo, na koho přijdou mdloby anebo se mu udělá špatně. Chceme proto zjistit, jak přesně publikum na toto představení fyzicky reaguje," řekla listu The New York Times.

Průzkum probíhá v divadle a bude se také týkat třiceti návštěvníků srpnové projekce v kině ve Stratfordu. Představení se v tamním divadle hraje od 4. července do začátku září.

Ačkoliv výsledky studie budou známé až v listopadu, už teď je podle Královské shaksperarovské společnosti zřejmé, že během násilných momentů začíná publiku stoupat tlak.

 

Právě se děje

Další zprávy