Olomoucké divadlo uvádí on-line další hit, muselo si vzít půjčku

ČTK ČTK
3. 3. 2021 16:40
Olomoucké Divadlo Tramtarie, které je již několik měsíců uzavřené kvůli protipandemickým opatřením, převedlo do on-line podoby další divácký hit, letní komedii Vladislava Kracíka nazvanou Po stopách něžného muže.
Ředitelka olomouckého Divadla Tramtarie Petra Němečková.
Ředitelka olomouckého Divadla Tramtarie Petra Němečková. | Foto: ČTK

Na otevření čeká divadlo marně od poloviny října. Kontakt s publikem se snaží udržet alespoň nabídkou inscenací ve virtuálním prostoru. Situace je ale náročná nejen kvůli chybějící vazbě s diváky, ale především ekonomicky, říká ředitelka Petra Němečková.

"Už pět měsíců nemůžeme hrát pro diváky. Ta energie, která se vrací od diváků, se neděje, není zpětná vazba. Protože tržby za on-line představení jsou velmi nízké, už teď jedeme na dluh. Využíváme dotace od ministerstva kultury a ministerstva průmyslu a obchodu pro pracovníky v kultuře, ale ani to nepokryje veškeré náklady," vysvětluje.

"Máme nyní půjčku, věříme, že se bude moci hrát v létě, abychom tu tržbu, kterou teď ztrácíme, mohli alespoň částečně nahradit," dodává ředitelka.

Herci i nadále zkouší nové inscenace. Na začátku února připravili interní premiéru nové hry Nebezpečné známosti pod vedením režisérky Hany Marvanové, nyní připravují další novou hru Tři sestry v režii Alexandra Minajeva.

Mezitím si diváci na webu nově mohou pustit jednu z nejpopulárnějších místních inscenací, Po stopách něžného muže od Vladislava Kracíka. Autor ji popisuje jako bláznivou letní komedii o třech mužích a jejich neúnavné snaze porozumět ženám. "V březnu to budou již čtyři roky, co máme Něžné muže na repertoáru, a po celou dobu se těší velké divácké oblibě. Proto věříme, že udělají mnoha lidem radost i v této nelehké době," vzkazuje autor a režisér Kracík.

Jde v pořadí o pátý titul, který se divadlo rozhodlo převést do on-line podoby ve špičkové HD kvalitě.

Záznam si diváci mohou zakoupit na webu divadla, poté jim přijde e-mail s přihlašovacími údaji. Záznam mohou zhlédnout kdykoliv v následujících 14 dnech, vstupenka stojí 200 nebo 300 korun podle toho, zda chce divák instituci výrazněji podpořit.

Ve vysokém rozlišení již Divadlo Tramtarie nabídlo svůj největší hit z první vlny pandemie nazvaný Láska za koronu nebo komedii Kabaret nahatý Shakespeare.

Obnovené premiéry se na virtuálním jevišti dočkalo romantické drama Madisonské cesty inspirované filmem a naposledy adaptace slavného románu Emily Brontëové Na Větrné hůrce.

Při spuštění služby spadly servery. Zájem byl větší, než jsme čekali, říká jeden ze zakladatelů „divadelního Netflixu“ Dramox Martin Zavadil. | Video: Emma Smetana, DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy