Odsouzená tvrdí, že je těhotná. Brněnské divadlo uvede drama od Kirkwoodové

ČTK ČTK
20. 11. 2021 11:45
Činohra Národního divadla Brno dokončuje první českou inscenaci dramatu Nebesa od přední současné britské autorky, sedmatřicetileté Lucy Kirkwoodové. Má stát na hereckých výkonech, kombinaci žánrů a spojení historie s nadčasovými tématy.

"Autorka cítí podstatu divadla a píše velmi přirozeně, nebojí se humoru, absurdit ani tragédie," shrnuje hostující režisér Michal Lang. Inscenace má premiéru v pátek 26. a sobotu 27. listopadu v Mahenově divadle, nejbližší repríza následuje 4. prosince.

Drama se odehrává v 18. století na anglickém venkově, kde už roste šibenice pro vražedkyni malé dívky. Odsouzená tvrdí, že čeká dítě, což by její popravu znemožnilo. Proto soud povolá 12 žen, aby rozhodly, zda je vražedkyně skutečně v požehnaném stavu.

Autorka postupně rozkrývá nejen pozadí zločinu, ale především osudy jednotlivých žen.

Kirkwoodovou inspirovalo Dvanáct rozhněvaných mužů od Reginalda Rose. Podle režiséra Langa jsou Nebesa "ženskou odpovědí" na tuto slavnou hru. "A tak, jak jde ve Dvanácti rozhněvaných mužích čistě o mužskou energii a mužské myšlení, tady je to samozřejmě opačně. Pro mě je nesmírně zajímavé v rámci procesu zkoušení do ženského světa pronikat a zkoumat ho," říká Lang.

Jde o feministickou hru, ale nikoli prvoplánovým stylem. "Muži jsou zde sice vykresleni zjednodušujícím způsobem jako monstra a mrzáci, ale autorka míří do vlastních řad s apelem, že jsou to především ženy, kdo se musí chtít změnit, aby se mohl změnit svět," doplňuje režisér.

Text Kirkwoodové vnímá jako výzvu a hozenou rukavici ke společnému dialogu nad tématy, o kterých se i dnes spíše mlčí.

Michal Lang se synem Sebastianem složil také hudbu. Ke scénickému řešení přizval Poláka Mirka Kaczmarka, jenž navrhl i kostýmy. Tvůrci vycházeli z autorčina specifického rukopisu, kde historický rámec slouží jako podklad pro úvahy o současném světě a kde je proto možné kombinovat soudobé kostýmy s odkazy na minulost.

V inscenaci dostanou prostor herečky Zuzana Černá, Isabela Smečková Bencová, Jana Štvrtecká, Marie Durnová, Hana Tomáš Briešťanská nebo Hana Drozdová. Na jeviště s nimi vstoupí pouze dva muži: Roman Blumaier a Petr Kubes.

 

Právě se děje

Další zprávy