Od Janžurové po Nohavicu. Pražská divadla začínají chystat letní scény

ČTK ČTK
8. 4. 2021 13:54
Po dlouhé době, kdy jsou zavřená kvůli protiepidemickým opatřením, některá pražská divadla zruší prázdniny a budou hrát v létě. Scény pod širým nebem chtějí zřídit v naději, že přetrvávající opatření proti pandemii umožní hrát venku pro větší publikum.
Iva Janžurová nastuduje francouzskou komedii Pusťte mě ven!!! od Jean-Marie Chevreta.
Iva Janžurová nastuduje francouzskou komedii Pusťte mě ven!!! od Jean-Marie Chevreta. | Foto: Matej Slávik

Divadla jsou v Česku znovu zavřená už více než půl roku. Asociace profesionálních divadel před několika dny vyzvala vládu k jasnému plánu, jak a kdy bude možné uvolnit opatření v kultuře. Asociace argumentuje příklady ze zahraničí, které je podle ní možné uplatnit také v Česku.

Městská divadla pražská už v prosinci uvedla, že plánují zrušit divadelní prázdniny. Lidé si mohou koupit vstupenky na červenec a srpen, kdy bude na programu třeba Smrt obchodního cestujícího, muzikál Lazarus, inscenace Elefantazie, zpracovávající příběh Sloního muže Josepha Merricka, a další tituly včetně vystoupení hostujících souborů.

V létě chce hrát také Švandovo divadlo, jehož program Léto ve Švanďáku potrvá 30 večerů. Uskuteční se od 25. června do 10. července a znovu od 16. do 31. srpna. Představí sedm děl včetně komedií Kdo je tady ředitel? a Smrt mu sluší. Na programu je také nově nastudovaný hororový milostný příběh Ať vejde ten pravý.

Hrát se bude za každého počasí, diváci se podle vedení nemusejí bát případného horka, protože Velký sál Švandova divadla je vybaven klimatizací.

Divadlo pod Palmovkou plánuje uvádět na libeňské scéně Zamilovaného Shakespeara. S inscenacemi Žítkovské bohyně, Bezruký Frantík nebo Pusťte Donnu k maturitě! pak bude hostovat v divadelním stanu v Holešovicích.

Letní scény v době divadelních prázdnin dlouhodobě provozují třeba Divadlo Ungelt, které hraje na Hradčanech, nebo Divadlo Bez zábradlí na Harfě, kde na střeše tamního obchodního domu vystupují i další soubory nebo jednotlivci. Letní scéna má letos opět vzniknout na Kampě v Sovových mlýnech, kde po představení o sběratelce Medě Mládkové chystají inscenaci o Janu Werichovi.

Divadlo Kalich chce už třetím rokem uspořádat Hvězdné léto pod žižkovskou věží. Měla by ho zahájit 17. května premiéra inscenace s Ivou Janžurovou, která se uskuteční u příležitosti jejích 80. narozenin. Herečka nastuduje francouzskou komedii Pusťte mě ven!!! od Jean-Marie Chevreta.

Na jevišti pod žižkovskou věží budou připomenuty také šedesátiny operní pěvkyně Dagmar Peckové, která vystoupí v činoherní inscenaci o životě Marie Callasové, nazvané Mistrovská lekce. Po loňském hostování se pod věž chce vrátit s několika vystoupeními písničkář Jaromír Nohavica.

Na Vyšehradě by podle současných plánů mělo tradičně mít letní scénu Studio DVA a nový open air prostor chystá Hudební divadlo Karlín na výstavišti v Letňanech. Uvede Sestru v akci, odloženou premiéru muzikálu Rebelové nebo koncertní verze Jesus Christ Superstar a Carmen.

Prostor pro hostování kolegů připravuje principál Cirku La Putyka Rosťa Novák. Na výstavišti v Holešovicích vyroste šapitó Azyl 78. V létě si tu zahrají hostující soubory Městských divadel pražských, Divadla pod Palmovkou, Divadla Na zábradlí, Minoru a Vosto5.

Na programu se objeví i filmové projekce, koncerty a další živá kultura. Šapitó iniciovalo kulturní centrum Jatka 78 i kvůli plánované rekonstrukci areálu Pražské tržnice.

 

Právě se děje

Další zprávy