Obrazem: Ceny Thálie převzali Janžurová, Švehlík, Kačer či Molavcová

Obrazem: Ceny Thálie převzali Janžurová, Švehlík, Kačer či Molavcová
Herečka, zpěvačka a muzikantka je roky spjatá s divadlem Semafor a Jiřím Suchým, který nedávno oslavil devadesátiny.
Cenu za celoživotní mistrovství v kategorii činohra si odnáší Iva Janžurová.
Další připadla Libuši Švormové.
Cenu za celoživotní mistrovství v kategorii opera převzala Eva Randová od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha z hnutí ANO.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
10. 10. 2021 12:26
V sobotu večer, kdy Česko sledovalo výsledky parlamentních voleb, byly v historické budově Národního divadla předány Ceny Thálie. Loni se kvůli pandemii udílely jen on-line a koronavirus ovlivnil také letošní ročník. Porotci nemohli hodnotit jevištní výkony v uplynulé sezoně, protože divadla byla téměř celý rok zavřená.

Pořádající Herecká asociace proto udělila více cen za celoživotní mistrovství. V oboru činohra jich bylo šest místo obvyklé jedné v ženské a jedné v mužské kategorii.

Skleněnou sošku, která symbolizuje múzu Thálie, si odnesly Iva Janžurová, oblíbená komička i herečka dramatických rolí, a Libuše Švormová, známá hlasem filmové Angeliky a z mnoha rolí především v Městských divadlech pražských, kde působila tři desítky let.

Z mužů cenu za celoživotní mistrovství v činohře obdrželi Alois Švehlík, který přes tři desítky let hraje v Národním divadle, a Jaroslav Satoranský. Ten je zase 55 let věrný pražskému Divadlu na Vinohradech. In memoriam asociace ocenila Zdenku Procházkovou a Karla Urbánka.

V kategorii muzikál si cenu za celoživotní mistrovství odnesla herečka, zpěvačka a muzikantka Jitka Molavcová, léta spjatá s divadlem Semafor a Jiřím Suchým, který nedávno oslavil devadesátiny.

V kategorii opera byla oceněna mezzosopranistka Eva Randová. Zpívala v Metropolitní opeře v New Yorku, milánské La Scale či Covent Garden v Londýně. Krátce působila také jako ředitelka pražské Státní opery.

Thálii za celoživotní mistrovství v oboru balet, tanec a pohybové divadlo dostal tanečník Jaroslav Slavický. Stejné ocenění v oboru alternativního divadla převzal Ján Sedal a v kategorii loutkového divadla Tomáš Dvořák.

V sobotu večer se dále udílely sošky, jejichž laureáty pořadatelé oznámili již v červnu. Cenu České akademie divadelníků, o níž rozhodují držitelé Thálie a další osobnosti, převzal herec a režisér Jan Kačer. V českém divadle i filmu působí již přes 50 let.

Cena mladému umělci nebo umělkyni do 33 let v oboru činohra patří Denise Barešové a Thálii za šíření divadelního umění v televizi získal dramaturg Jaroslav Someš.

 

Právě se děje

Další zprávy