Nultý bod rozhýbá divadelní scénu i tok tajných informací

14. 7. 2014 14:26
Festival fyzického a tanečního divadla představí celosvětově známý německý soubor LIGNA, ale také Miřenku čechovou v roli režisérky.
V sólovém představení Uter Que ystoupí Radim Vizváry v režii Petra Boháče.
V sólovém představení Uter Que ystoupí Radim Vizváry v režii Petra Boháče. | Foto: Nultý bod

Praha - Festival fyzického a tanečního divadla Nultý bod představuje až do soboty v Divadle v Celetné, divadle Ponec a v obchodním centru Palladium oceňované české tanečníky i zahraniční hosty. 

Festival do Česka přiváží současnou zahraniční tvorbu na poli tanečního a fyzického divadla v podobě díla choreografky Heleny Waldmannové, choreografa Matiji Ferlina nebo celosvětově známého německého souboru LIGNA. Představí se také čeští tanečníci jako Radim Vizváry nebo Miřenka Čechová tentokrát v roli režisérky.

"Nultý bod je místo nulového pohybu a zároveň v něm nelze setrvávat. Z Nultého bodu všechen pohyb vychází, jako je to na grafu. Všechny osy se v něm nakonec setkají," vysvětluje název festivalu jeho umělecký šéf Petr Boháč. "Letošní ročník ale není jen o pohybu těla. Je o pohybu mysli, o pohybu informací, ale také o vjemech a myšlenkách, které s námi smýkají ze strany na stranu," dodává Boháč.

Právě pohybu informací se věnuje interaktivní site-specific hra Secret Radio německého souboru LIGNA. Její návštěvníci dostanou po vstupu do nákupního centra Palladium telefon se sluchátky. Stanou se tak loutkami v přesně připraveném scénáři, který jim umožní poznat, jaké je to být "neviditelný" uprostřed nákupního davu.

Představení má v podtitulu citát Hannah Arendt "Pravá moc začíná tam, kde začíná utajení" a odkazuje ke skutečnosti, že každý člověk denně předává sám o sobě mnoho informací prostřednictvím telefonu, mailu či kreditní karty, aniž by zcela věděl, komu - autoři inscenace jsou přesvědčeni o tom, že tajným službám. Umělci se ptají, proč stát udržuje monopol na tajné agentury a zda lidé musejí organizovat nové tajné společnosti a sami neustále vytvářet a zdokonalovat systémy kontroly nad sebou samotnými.

 

Právě se děje

Další zprávy