Pražské Národní divadlo má dnes premiéru Nové Atlantidy, brněnské bude mít nového šéfa činohry

ČTK Kultura ČTK, Kultura
1. 3. 2018 9:51
Novým uměleckým šéfem činohry Národního divadla Brno se stane nynější dramaturg pražské první scény Milan Šotek. Od ledna 2019 nahradí Martina Františáka, který odejde ke konci letošního roku po vzájemné dohodě s ředitelem brněnského divadla Martinem Glaserem.
Nová Atlantida režiséra Jiřího Adámka má premiéru na Nové scéně pražského Národního divadla.
Nová Atlantida režiséra Jiřího Adámka má premiéru na Nové scéně pražského Národního divadla. | Foto: Petr Neubert / Národní divadlo

Milan Šotek už pracuje na přípravě dramaturgického plánu brněnské činohry pro sezonu 2019/2020. Jako kmenového režiséra si přivede Štěpána Pácla, chce také vytvořit okruh dalších alespoň tří režisérů, kteří budou se souborem pracovat kontinuálně.

"Pozvu si ty režiséry, kteří ctí činohru jako interpretační divadlo," řekl Šotek a zmínil například Ivana Krejčího, jenž v minulosti působil například jako režisér a umělecký šéf ostravského souboru Komorní scény Aréna. V činohře bude nadále režírovat také ředitel divadla Glaser. 

Návštěvníci brněnského Národního se nejspíš dočkají také méně známých textů. "Rád bych rozšířil kánon českého dramatu nad rámec těch deseti zas a znova obehrávaných titulů," řekl. "Divadlo nesmí být nudné. Má diváky kultivovat. Má jim též předkládat ty obrazy světa, které jsou znepokojivé."

Šotek, kterého Glaser vybral z užšího výběru čtyř kandidátů, je podle něj jednou z nejzajímavějších dramaturgických osobností. "Dramaturg na postu uměleckého šéfa je v tuto chvíli tím, koho činohra potřebuje." 

Dvaatřicetiletý Šotek sbíral zkušenosti v autorském divadle Cabaret Calembour, dále v Moravském divadle v Olomouci a v Divadle na Vinohradech. Dramaturgem činohry pražského Národního divadla je od roku 2015. Věnuje se také vlastní dramatické tvorbě.

Za novou prací se přestěhuje do Brna, do Prahy se bude vracet jednou týdně za výukou tvůrčího psaní pro divadlo na DAMU. Vzdát se nechce ani působení Cabaretu Calembour, v němž s ním hraje například hvězda mladší herecké generace Igor Orozovič.

S novinkami přichází také pražské Národní divadlo. Na Nové scéně má dnes premiéru projekt režiséra Jiřího Adámka Nová Atlantida. Inspirací se mu stal esej anglického filozofa Rogera Bacona z roku 1627 představující utopickou vizi dokonalého světa, řízeného vědci a jejich poznatky. 

Diváci se v rámci představení setkají s tvůrci fake news i jejich konzumenty, vyslechnou názory vůdců světových velmocí, obskurních šiřitelů staronových ideologií, bruselských úředníků i kremelských ideologů. "Publikum tak dostane náměty k přemýšlení, žádné konkrétní řešení jim ale nenabízíme," říká Adámek. 

V Nové Atlantidě hrají Taťjana Medvecká, Vladimír Javorský, Magdaléna Borová, Pavla Beretová, David Matásek či Filip Kaňkovský.

 

Právě se děje

Další zprávy