Nominacím Thálií vévodí Národní divadlo, může uspět sedmkrát

ČTK ČTK
4. 2. 2015 17:08
Laureáty vyhlásí Herecká asociace na večeru v Národním divadle 28. března už podvaadvacáté. Podívejte se na přehled všech nominovaných.
Mezi nominovanými na Ceny Thálie jsou Vilma Cibulková, Marta Drastíková, Patrik Děrgel i Jaromír Dulava.
Mezi nominovanými na Ceny Thálie jsou Vilma Cibulková, Marta Drastíková, Patrik Děrgel i Jaromír Dulava. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Mezi čtyřiadvaceti umělci navrženými za své výkony v roce 2014 na cenu Thálie jsou herci Vilma Cibulková a Ondřej Brousek, operní pěvci Jana Foff Tetourová a Aleš Briscein, baletka Nikola Márová a také herečka Zdena Herfortová a zpěvák Tomáš Savka.

Laureáty vyhlásí Herecká asociace na večeru v Národním divadle 28. března už podvaadvacáté. 

Nominace na ceny Thálie za rok 2014
Autor fotografie: CPA Eduard Erben

Nominace na ceny Thálie za rok 2014

Herečka v činohře
Vilma Cibulková (Leni, Divadlo v Řeznické, Praha)
Věra Hlaváčková (Job Interviews, Jihočeské divadlo, České Budějovice)
Petra Hřebíčková (Hamlet, Švandovo divadlo, Praha)

Herec v činohře
Ondřej Brousek (Poslední z Haussmanů, Divadlo na Vinohradech, Praha)
Patrik Děrgel (Hamlet, Švandovo divadlo, Praha)
Michal Isteník (Mrtvé duše, Městské divadlo Brno)

Operní pěvkyně
Jana Foff Tetourová (Aida, Divadlo J. K. Tyla, Plzeň)
Jolana Fogašová (Rusalka, Jihočeské divadlo, Český Krumlov)
Ivana Veberová (Prodaná nevěsta, Divadlo J. K. Tyla, Plzeň)

Operní pěvec
Aleš Briscein (Pád Arkuna, Národní divadlo, Praha)
Svatopluk Sem (Tannhäuser, Národní divadlo - Státní opera, Praha)
Nikolaj Višňakov (Turandot, Moravské divadlo, Olomouc)

Herečka v operetě či muzikálu
Hana Fialová (Edith a Marlene, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava)
Zdena Herfortová (Duch, Městské divadlo Brno)
Michaela Nosková (Sněhová královna, Divadlo Hybernia, Praha)

Herec v operetě či muzikálu
Jaromír Dulava (Addams Family, Hudební divadlo Karlín, Praha)
Tomáš Savka (Evita, Národní divadlo moravskoslezské, Ostrava)
David Uličník (Antoinetta - královna Francie, Divadlo Hybernia, Praha)

Ženský výkon v tanci či baletu
Marta Drastíková (Valmont, Národní divadlo, Praha)
Nikola Márová (La Bayadere, Národní divadlo, Praha)
Tereza Podařilová (Valmont, Národní divadlo, Praha)

Mužský výkon v tanci či baletu
Alexander Katsapov (Valmont, Národní divadlo, Praha)
Richard Ševčík (Spartakus, Divadlo J. K. Tyla, Plzeň)
Matěj Šust (Valmont, Národní divadlo, Praha)

Výroční ocenění se udělují v činohře, opeře, baletu a v muzikálu a operetě za mimořádné jevištní výkony v inscenacích, které vznikly na českých jevištích. Nejvíce nominací získali umělci z pražského Národního divadla (sedm) a Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni (tři). Po dvou nadějích mají Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, Jihočeské divadlo České Budějovice, Městské divadlo Brno, Švandovo divadlo v Praze a Divadlo Hybernia díky produkcím Musical Production a Pixa-pro. Stranou pozornosti porot nezůstaly ani výkony v Moravském divadle Olomouc a v pražských divadlech v Řeznické, na Vinohradech a Hudebním divadle Karlín - získaly po jedné nominaci.

Podle prezidenta Herecké asociace Jiřího Hromady zprostředkuje oficiální ceremoniál svým divákům Česká televize. Moderátorem večera bude opět plzeňský herec, dramatik a režisér Antonín Procházka. Režisér večera Ondřej Kepka slíbil, že se diváci opět podívají na mimopražské scény, jež v uplynulých ročnících představili v rámci těchto přenosů už dvě desítky. Poprvé prý dojde i na živé akce herců, tanečníků a pěvců.

Cibulková byla nominována za roli Leni Riefenstahlové v Divadle v Řeznické a Brousek za výkon ve hře Poslední z Haussmanů na Vinohradech. Konkurenty jim jsou Věra Hlaváčková za výkon v inscenaci Job Interviews v Jihočeském divadle, Petra Hřebíčková za roli královny Gertrudy v Hamletovi ve Švandově divadle, Patrik Děrgel za titulní roli v téže inscenaci a Michal Isteník. Ten exceluje v Městském divadle Brno jako Čičikov v Gogolových Mrtvých duších.

Nominovaný Ondřej Brousek přiznal, že je mu na Vinohradech moc pěkně. "Nejsem nijak přehnaně sebevědomý, ale to pohodlí, které tam mám, je pro mě něco báječného. A možná to je na jevišti vidět," řekl herec, který současně ztvárňuje i hlavní role v inscenacích Rod Glembayů a Amadeus. Jeviště mu prý připadá magické, má pocit, že si tam může dovolit všechno.

V opeře po Thálii sahají Jana Foff Tetourová (Amneris v Aidě, Divadlo J. K. Tyla Plzeň), Jolana Fogašová (Ježibaba/Cizí kněžna v Rusalce, Otáčivé hlediště Český Krumlov) a Ivana Veberová (Mařenka v Prodané nevěstě, Divadlo J. K. Tyla Plzeň). Nominováni byli i Aleš Briscein (Jaroměr v Pádu Arkuna, ND), Svatopluk Sem (Wolfram z Eschenbachu v Tannhäuserovi, ND) a Nikolaj Višňakov (Kalaf v Turandot, Moravské divadlo Olomouc).

V baletním oboru excelovaly nominované sólistky ND Marta Drastíková a Tereza Podařilová (Valmont) a Nikola Márová (La Bayadére), stejně jako jejich kolegové Alexandre Katsapov a Matěj Šust (Valmont). Konkuruje jim Richard Ševčík v roli Spartaka v Divadle J. K. Tyla v Plzni.

V muzikálovém oboru jsou nominovány Hana Fialová (Edith a Marlene, Ostrava), Zdena Herfortová (Duch, Městské divadlo Brno), Michaela Nosková (Sněhová královna, Hybernia), Jaromír Dulava (Addams Family, Karlín), Tomáš Savka (Evita, Ostrava) a David Uličník (Antoinetta - Královna Francie, Hybernia).

 

Právě se děje

Další zprávy