Nedávno emigroval z Ruska. Spisovatel Šenderovič přijede na premiéru do Prahy

ČTK ČTK
22. 2. 2022 16:14
V Praze bude mít 11. března premiéru film Vidět Salisbury, natočený podle stejnojmenné divadelní hry Viktora Šenderoviče. Spisovatel a publicista, který v lednu oznámil emigraci z rodného Ruska, se premiéry zúčastní. Informovalo o tom Divadlo pod Palmovkou, jež film natočilo. Premiéra se uskuteční v Biu Oko.
Viktor Šenderovič letos v lednu emigroval z Ruska.
Viktor Šenderovič letos v lednu emigroval z Ruska. | Foto: Valerij Plotnikov

Autoři označují snímek za "černou komedii o podivuhodné cestě agentů Čepigy a Miškina k Matce Rusi". V roce 2018 byl v britském městě Salisbury spáchán útok bojovou, nervově paralytickou látkou novičok, jehož obětí se měli stát bývalý ruský agent Sergej Skripal s dcerou. Britské úřady uvedly, že za útokem stojí dva agenti ruské vojenské rozvědky GRU. Vloni v dubnu česká vláda oznámila, že titíž agenti GRU byli zapojení také do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích, při kterém zahynuli dva čeští občané.

Film na motivy salisburského útoku režíroval ředitel a umělecký šéf Divadla pod Palmovkou Michal Lang, hrají v něm Ondřej Veselý, Adam Vacula, Jan Teplý a Ivana Wojtylová.

Šenderovič je ruský scenárista, satirik, ochránce lidských práv a kritik prezidenta Vladimira Putina. V roce 2014 podepsal otevřený dopis s žádostí o ukončení ruské agrese na Ukrajině.

Letos v lednu třiašedesátiletý Šenderovič na sociálních sítích oznámil, že se rozhodl odcestovat z Ruska kvůli prohlášením právníků podnikatele Jevgenije Prigožina. Ti mu vyhrožovali, že by v Rusku mohl být trestně stíhán za pomluvu a skončit na dva roky za mřížemi.

V rozhovoru s rozhlasovou stanicí Echo Moskvy autor označil Prigožina za hybatele Vagnerovy skupiny, dodávající ruské žoldnéře do bojů na východě Ukrajiny, Blízkém východě či v Africe.

Petrohradský soud kvůli tomu nařídil rozhlasové stanici, aby za újmu na Prigožinovy cti zaplatila milion rublů, v přepočtu asi 287 tisíc korun. Desetinu této částky měl podle verdiktu uhradit Šenderovič.

Film Vidět Salisbury bude mít premiéru 11. března v Bio Oko, následně bude ke zhlédnutí na YouTube kanálu Divadla pod Palmovkou. | Video: Divadlo pod Palmovkou

Toho v závěru loňského roku ruské ministerstvo spravedlnosti zařadilo spolu se dvěma členkami skupiny Pussy Riot či galeristou Maratem Gelmanem na soupisku takzvaných zahraničních agentů.

Nálepkou "zahraniční agent", která je v Rusku od sovětských dob vnímána hanlivě, ruské úřady označují nevládní organizace, nezávislá média a jednotlivce, kteří podle názoru režimu dostávají finanční podporu ze zahraničí a vyvíjejí politickou činnost. Takto označené spolky, média i jedinci jsou vystaveni přísné kontrole a každé sdělení musí doprovázet upozorněním, že plní roli "zahraničního agenta".

Podle kritiků jde ve skutečnosti o další tažení proti oponentům Kremlu s cílem umlčet opoziční hlasy.

 

Právě se děje

Další zprávy