Navázat na Svobodu a Radoka. Laternu magiku povede mim Vizváry

ČTK ČTK
11. 1. 2021 16:50
Novým uměleckým šéfem pražské Laterny magiky se stal mim, režisér, pedagog a držitel Ceny Thálie Radim Vizváry. V pondělí to oznámilo Národní divadlo. Laterna magika je jeho čtvrtým souborem vedle činohry, opery a baletu.
Radim Vizváry už zkouší první inscenaci pro Laternu magiku.
Radim Vizváry už zkouší první inscenaci pro Laternu magiku. | Foto: David Konečný

Vizváry plánuje rozvíjet odkaz multižánrového divadla, využít české i zahraniční kontakty pro získání nových tvůrců nebo podpořit využití nových technologií.

Radim Vizváry při sólové inscenaci nazvané VIP.
Radim Vizváry při sólové inscenaci nazvané VIP. | Foto: David Konečný

"Laterna magika prošla za svou existenci mnoha proměnami, hledala své nové podoby a snažila se držet krok s rozvojem divadla i audiovizuálních technologií," říká Vizváry, podle něhož se divadlo dnes neobejde bez progresivnějšího využití nových technologií a multižánrovosti. "Vážím si odkazu Josefa Svobody a Alfréda Radoka a věřím, že jejich nadčasové myšlenky budeme nejlépe naplňovat právě tím, když se stane Laterna magika prostorem experimentu," dodává ke své koncepci.

K využití nových technologií by mu měla pomoci spolupráce s vědci i studenty technických oborů, stejně jako s dalšími profesemi, které nemusí být nutně divadelní. "Máme příležitost propojit umělecké styly, směry a obory, které doposud jen sloužily nebo byly podřízenou součástí historicky zakořeněných tradičních žánrů," poznamenává.

Vizváry chce také více využívat současný tanec, fyzické divadlo, pantomimu, akrobacii, loutkové divadlo nebo nový cirkus.

První premiéru, kterou Laterna magika uvede pod jeho vedením, už zkouší. Inscenace Zázrak (s)tvoření ve Vizváryho režii bude určena rodinnému publiku. Hlavním poselstvím díla, jež kombinuje současný tanec, nový cirkus, loutkohru a ruční animace, je myšlenka, že svět bude vždy takový, jaký si jej lidé vytvoří.

Jedenačtyřicetiletý Vizváry patří mezi nejvýraznější osobnosti současného mimického divadla. Je absolventem pražské HAMU a držitelem Ceny Thálie 2016 v kategorii Balet, pantomima a ostatní tanečně-dramatické žánry za herecký výkon v představení Sólo. Obdržel mnoho dalších cen v Česku i zahraničí.

Jako autor, režisér nebo choreograf má na kontě stovku představení, coby interpret představil svou práci téměř v celé Evropě nebo USA, Asii a Africe.

Ve vlastní tvorbě se nejvíce specializuje na pantomimu, rozvíjí ji do současné podoby a zabývá se problematikou nonverbálního divadla, a to i ve sféře pedagogické a teoretické.

V Národním divadle vytvořil choreografie k inscenacím Z mrtvého domu, Juliette (Snář), Sen čarovné noci, Billy Budd a režii grotesky Poprask v opeře nebo opery Láska ke třem pomerančům.

V současnosti s uskupením Losers Cirque Company vytváří novou scénu nového cirkusu a pantomimy Divadlo Bravo v bývalém Branickém divadle v Praze.

Byla doba, kdy jsem se styděl před ostatními říct, že dělám pantomimu, všichni mi říkali, Vizváry, co to děláš za kostlivce, tvrdí mim. | Video: DVTV, Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy