Národní divadlo zdražuje vstupné, na energiích zaplatí o 50 milionů víc

ČTK ČTK
Aktualizováno 10. 8. 2022 18:19
Návštěva první české scény podraží. Ceny činoherních představení v pražském Národním divadle od září plošně zdraží asi o 15 procent, u baletu se o stejnou sumu navýší částky za vybrané inscenace. Divadlo odhaduje, že letos za energie zaplatí až 285 procent toho co vloni.
Národní divadlo v Praze (na snímku je jeho historická budova) vloni za energie zaplatilo zhruba 30 milionů korun.
Národní divadlo v Praze (na snímku je jeho historická budova) vloni za energie zaplatilo zhruba 30 milionů korun. | Foto: Vlad Zymovin / Shutterstock.com

"Operní představení pak plošně podraží od ledna 2023 o přibližně 15 procent. Navyšujeme také počet cenových pásem pro exkluzivní představení," popisuje mluvčí Tomáš Staněk. Podle online prodeje stojí dnes vstupenky na operu v historické budově, třeba na Prodanou nevěstu, od 490 do 1290 korun, za 250 korun lze koupit lístek na stání nebo na místa, kde je hůře vidět na pódium. Baletní představení stojí od 390 do 1190 korun, za 190 korun k stání, činohra má do první řady lístky za 890 korun, nejlevnější jsou za 350 korun a opět za 190 si lze koupit vstup ke stání či na místa s horší viditelností.

Za loňský rok Národní divadlo zaplatilo za energie v součtu přibližně 30 milionů korun. "Letos počítáme s částkou o přibližně 50 milionů korun vyšší," doplnil mluvčí. Díky tomu, že se divadlo snaží šetřit energie třeba omezením provozu vzduchotechniky nebo chladicích jednotek, a díky příznivějším klimatickým podmínkám dosáhlo divadlo úspor proti odhadu z ledna přibližně o 14 procent.

Divadlo po covidové pandemii nezvedalo ceny vstupenek. "Naopak jsme pomáhali návratu českých diváků například formou vstřícných seniorských a juniorských slev. Zahraniční diváky, kteří navštěvují zejména operní a baletní představení, se z důvodu dosud neobnoveného světového turismu, ekonomické krize a válečného konfliktu na Ukrajině stále nepodařilo do hledišť vrátit v původním množství," líčí mluvčí.

Jak a zda budou zvyšovat ceny další divadla nebo jiná kulturní zařízení, ukáže až nadcházející sezona. Ceny ale již nyní navyšují někteří pořadatelé festivalů, kteří prodávají vstupenky na příští rok.

Festival Colours of Ostrava, na který letos mohli přijít návštěvníci se vstupenkami zakoupenými před pandemií, zdraží základní čtyřdenní vstupné o 900 korun. Festival se dva roky kvůli pandemii nekonal a lidé mohli letos uplatnit vstupenku koupenou na rok 2020 za 2390 korun. Příští rok bude stejná vstupenka stát 3290 korun, řekl za pořadatele Jiří Sedlák. Do ceny se podle něj promítají ceny vstupů, vstupenka je však proti obdobným akcím v zahraničí stále za nižší cenu.

Naopak knižní veletrh Svět knihy zatím zdražovat neplánuje. "Jednodenní vstupenka pro dospělého u nás stojí 140 korun, zvýhodněná pak 70 korun. Je však možné, že nás k mírnému zdražení inflace dovede příští rok, ale budeme dělat vše proto, aby festival zůstal dostupný úplně všem," řekl Radovan Auer, ředitel veletrhu.

Státní památky v letošní turistické sezoně zdražily vstupné o deset až 30 korun. Národní památkový ústav, který stovku státních hradů, zámků a dalších objektů spravuje, to zdůvodnil nižšími výnosy z návštěvnosti během dvou pandemických let i růstem cen energií. Snížily se zároveň ceny vstupného pro děti a mladé lidi do 24 let.

Na jednotlivých státních památkách se cena za vstup výrazně liší. Na těch nejvíce exponovaných, jako jsou třeba Lednice, Hluboká nebo Český Krumlov, stojí základní vstupné podle informací na webech 240 korun, výběrový okruh na Karlštejně, který nabízí historicky nejcennější prostory hradu, stojí 550 korun. Hradní zříceniny jako Krakovec, Točník nebo Žebrák mají nově základní vstupné za 80 až 120 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy