Národní divadlo ohlásilo 19 premiér a pád totality v Činohře

ČTK Kultura ČTK, Kultura
14. 2. 2014 13:17
V sezoně 2014/2015 rozšiřuje česká první scéna počet premiér, i když má stejný rozpočet jako loni a státní podpora klesla o 31 milionů korun.
Národní divadlo.
Národní divadlo. | Foto: Profimédia

Praha - Devatenáct premiér se sedmi desítkami repertoárových titulů chystá pro sezonu 2014/2015 ve svých čtyřech budovách Národní divadlo v Praze.

"Po několika letech navzdory finanční situaci jsme rozšířili počet premiér," řekl ředitel české první scény Jan Burian.

Jan Burian, ředitel Národního divadla.
Jan Burian, ředitel Národního divadla. | Foto: Aktuálně.cz

Jeviště v Kolowratu opustí v červnu, repertoár bude přenesen na Novou scénu. Posilou činohry bude Daniel Špinar, naopak odchází dosavadní kmenový režisér Ivan Rajmont.

"Letošní rozpočet odpovídá rozpočtu loňskému, který se po mém nástupu zvýšil zejména na kompenzaci části mezd o padesát milionů korun. Prostředky na provoz jsou ale stejné," řekl Burian. Státní podpora je podle něj o 31 milionů nižší.

Činohra: pády totality

S osmi tituly, reflektujícími čtvrt století od sametové revoluce, počítá v nové sezoně Činohra.

"První z nich se týká roku 1989 jako historického mezníku. Má název Po sametu a jeho tvůrcem bude po mém oslovení autor a režisér Jiří Adámek," uvedl šéf činohry české první scény Michal Dočekal.

Dalším příspěvkem bude hra Kámen, kterou napsal Marius von Mayenburg k 20. výročí pádu Berlínské zdi, jednoho z nejznámějších symbolů svržení totalitních režimů ve střední Evropě. Násilné vysidlování, zabavování majetků a opětovné navracení je podle Dočekala tématem, které rezonuje i u nás. Režie české premiéry se ve Stavovském divadle ujme osobně.

Vladimír Morávek
Vladimír Morávek | Foto: Aktuálně.cz

Další chystané tituly mají podle něj souvislost v obecnější rovině. Například francouzskou revoluci jako předěl evropských dějin připomíná ve hře 1789 autorka a režisérka Ariane Mnouchkinová. V této své fresce složila obraz převratné doby a zabývala se otázkou, nakolik šlo o ideály, mravní a duchovní hodnoty a nakolik o ekonomické a materiální zájmy. V Národním divadle se objeví v režii Vladimíra Morávka.

Klasický příběh Othella nastuduje nový kmenový režisér souboru Daniel Špinar. Její Veličenstvo Alžběta II. bude hlavní postavou hry Petera Morgana Audience u královny. Příběh o monarchii v moderním světě připraví Alice Nellis s Ivou Janžurovou v hlavní roli.

Režisér, herec, zpěvák a dirigent Ondřej Havelka se ve své adaptaci pamětí Jiřího Traxlera, který v roce 1949 emigroval do Kanady, nazvaných V rytmu swingu buší srdce mé soustředí na dobu zlomu mezi nacismem a komunismem. Půjde o revui, která téma pojme slovem, hudbou i zpěvem.

Na Nové scéně činohra kromě inscenací přenesených z Divadla Kolowrat, uvede další dvě původní premiéry: Strasti života izraelského dramatika Hanocha Levina a Zemětřesení v Londýně. Tato hra britského dramatika Mika Bartletta bude ve Špinarově režii revuální formou vyprávět příběh o odpovědnosti za vlastní život.

"Projekt Podivuhodné cesty Julese Verna pro nás chystá David Drábek," řekl umělecký šéf Laterny magiky Zdeněk Prokeš. Využije projekcí a bude sledovat fantastické cesty vědeckých objevů 19. století a tehdejší zeměpisné, geologické, fyzikální a astronomické znalosti.

Opera: experiment i Kouzelná flétna

Operní soubory, tedy Opera ND a Státní opera, plánují celkem osm premiér a jedno poloscénické provedení. V nabídce nechybí ani komorní a experimentální opera, která se od příští sezony zabydlí na Nové scéně.

Wagnerův Tannhäuser ve Státní opeře.
Wagnerův Tannhäuser ve Státní opeře. | Foto: Národní divadlo

Nové vedení Opery ND v čele s ředitelkou Silvií Hroncovou nastoupilo loni 2. září. Jeho předchůdci bývali některými odborníky kritizováni za úroveň uváděných děl. S nejednoznačným přijetím se setkala i letošní premiéra jedné z nejoblíbenějších Wagnerových oper Tannhäuser, která se 11. ledna uskutečnila ve Státní opeře. Tituly nové sezony vznikly již zcela v režii nového vedení.

"V nadcházející sezoně jsme se pokusili vyprofilovat naše jednotlivé domy. Státní opera se bude věnovat velkému romantickému repertoáru, v historické budově Národního divadla se opera bude věnovat českému a slovanskému repertoáru a ve Stavovském divadle budeme hrát mozartovský repertoár," řekl umělecký ředitel Opery ND a Státní opery Petr Kofroň.

První premiérou bude 9. října opera Zdeňka Fibicha Pád Arkuna. S Fibichovým posledním jevištním dílem se do Opery ND vrací americký dirigent John Fiore a režisér Jiří Heřman.

V ND 12. prosince Opera ND rozšíří program Roku české hudby poloscénickým uvedením kontroverzní opery Aloise Háby Nová země, kterou tento avantgardní skladatel zkomponoval ve 30. letech 20. století přímo pro ND. Opera, která vychází ze stejnojmenného románu sovětského spisovatele Fjodora Gladkova, byla z obav před skandálem a politickými protesty prvorepublikovými úřady zakázána.

Po dlouhých letech se ve Stavovském divadle objeví nová Mozartova Kouzelná flétna. Současnou inscenaci Davida Radoka, kterou Opera hraje více než dvacet let, nahradí nová, tentokrát v režii Vladimíra Morávka. Premiéra se uskuteční 5. února příštího roku.

Balet: Ballettissimo střídá Americanu III

Balet Národního divadla uvede na jevištích Státní opery a Nové scény tři premiéry. Poprvé v historii se ve Státní opeře představí 20. listopadu klasický titul La Bayadere.

Na stejném jevišti se uskuteční 5. března 2015 i druhá premiéra sezony - baletní triptych s názvem Ballettissimo. S třetí premiérou se pak 4. června příštího roku Balet ND přesune na Novou scénu, kde přivítá do svého repertoáru dílo světoznámého izraelského choreografa Ohada Naharina.

Soubor Baletu Národního divadla.
Soubor Baletu Národního divadla. | Foto: ND - Martin Divíšek

Triptych s názvem Ballettissimo, který v dramaturgii vystřídá představení Amerikana III, zahájí 1. symfonie Gustava Mahlera, opus, který vytvořil choreograf a umělecký šéf Baletu ND Petr Zuska v roce 2010 a který měl svou světovou premiéru na výstavě EXPO v čínské Šanghaji, závěr večera bude patřit Ludwigu van Beethovenovi a jeho 7. symfonii v choreografii Uwe Scholze. Mezi těmito dvěma symfonickými a již uvedenými díly se jako kontrast objeví opus zcela nový. Jeho autorem bude Ital Jacopo Godani, který patří mezi nejosobitější tvůrce současné evropské taneční scény.

"Kdybychom se stylově podrželi názvu, mohl by se nový večer jmenovat Europeana, protože tentokrát se bude jednat o tvůrce evropské. Skutečný název premiéry je však Ballettissimo, jelikož jejím leitmotivem jsou různé pohledy a možnosti použití klasické baletní techniky současnosti, a to jak v tradičním, tak velmi novátorském smyslu slova," uvedl Zuska.

Od 3. března bude zahájen prodej předplatného na novou sezonu. Nabídka obsahuje 33 abonentních skupin. Nejoblíbenějšími se v posledních letech staly ty odpolední pro rodiny s dětmi či pro seniory.

 

Právě se děje

Další zprávy