Operní odbory žádají, aby Zaorálek vypsal konkurz na ředitele Národního divadla

ČTK Kultura ČTK, Kultura
4. 9. 2019 12:38
Část odborářů Národního divadla v Praze, kteří zastupují operu, žádá, aby bylo vypsáno výběrové řízení na ředitele první české scény. To naopak odmítají odboráři činohry a baletu, podle nichž v divadle krize nepanuje. Ředitel Jan Burian reagoval, že se s odboráři schází pravidelně. Podle něj jde o zbytečnou mediální kampaň a pokus poškodit Národní divadlo.
Národní divadlo vede Jan Burian od roku 2013.
Národní divadlo vede Jan Burian od roku 2013. | Foto: Shutterstock

Ve středu dopoledne mluvčí operních odborů uvedli, že vyzývají stávajícího ředitele divadla Jana Buriana, aby o vypsání konkurzu požádal nového ministra kultury za ČSSD Lubomíra Zaorálka.

Ředitel Národního divadla Jan Burian.
Ředitel Národního divadla Jan Burian. | Foto: Libor Fojtík

Burian reagoval vyjádřením, v němž vypočítává zvyšující se tržby divadla, trvalý zájem sponzorů nebo fakt, že byl řádně jmenován na druhé funkční období. S odbory se prý vídá pravidelně. "Naposledy jsme se sešli včera za účasti náměstkyně ministra kultury, které byl ale na jednání zástupci odborových organizací přístup odepřen," sdělil Burian prostřednictvím svého mluvčího Tomáše Staňka.

"O nových požadavcích se však dozvídáme z médií. Zjevně tedy nejde o snahu řešit nějaký problém, ale o další pokus poškodit Národní divadlo. Odborové organizace mají v kolektivní smlouvě dostatek nástrojů, jak řešit spory, aniž by byla nutná zbytečná mediální kampaň," míní ředitel první scény.

Nový ministr kultury Zaorálek ve středu po poledni řekl, že stanovisko odborů vnímá a že ho zajímá jejich názor. "Chci se co nejdříve sejít s Garanční radou Národního divadla. Důkladně se seznámím s názory odborníků na současné fungování Národního divadla. Budu jednat jak se zástupci všech odborových organizací, tak s panem ředitelem Burianem," řekl Zaorálek.

Odborové organizace Opery Národního divadla a Státní opery jsou od konce června ve stávkové pohotovosti. Jejím důvodem je zejména jmenování uměleckého ředitele opery Pera Boyeho Hansena.

Operním odborům se ale nelíbí ani pozice ředitele divadla Buriana. Podle nich se v roce 2013 chopil první scény bez výběrového řízení a dnes již bývalý ministr kultury za ČSSD Antonín Staněk mu vloni prodloužil mandát na dalších šest let, a to rok předtím, než Burianovi vypršelo funkční období.

Staněk už dříve uvedl, že se tak rozhodl na základě doporučení Garanční rady Národního divadla, která je jeho poradním orgánem. A že jeden z jeho předchůdců vybral Buriana z několika oslovených osobností v době, kdy divadlo bylo bez ředitele.

Předseda ZO Unie - odborového svazu profesionálních zpěváků Národního divadla Jakub Hrubý dnes prohlásil, že Burian po vyhlášení stávkové pohotovosti rozpoutal mediální kampaň, "jejímž účelem je marginalizovat důvody stávkové pohotovosti v Národním divadle a odvrátit pozornost od problematiky a problémů Národního divadla s ohledem na politickou situaci v tomto resortu".

Hrubý také řekl, že Burian a jeho podřízení nejednají podle uzavřené kolektivní smlouvy. "Je to narušení sociálního smíru a jsou zde velké důvody k dalšímu jednání a případným protestům," míní Hrubý.

S problémy svých kolegů z operních odborů nechtějí být spojováni zástupci činohry a baletu. Odmítají prohlášení operních odborů, že v celém Národním divadle panuje krize. Šéf činoherních odborů Jiří Štěpnička na adresu kolegů z opery již dříve prohlásil, že poškozují pověst první scény. Kritický dopis operním odborářům zaslal i Josef Herman, operní kritik a šéfredaktor Divadelních novin. Podle něj odboráři nemají co žádat výměnu šéfa opery či ředitele divadla.

"Jde stále o stejnou, jednoduchou, ale principiální otázku: jestli smí ministr kultury jmenovat po poradě se svým odborným poradním orgánem a v souladu s interní směrnicí ředitele Národního divadla, nebo jestli je toto jmenování podmíněno souhlasem vedení některých odborových organizací," reaguje ředitel divadla Jan Burian.

"V květnu jsem obdržel dopis od zaměstnanců se souborem otázek, který jsem obsáhle zodpověděl. V červnu byla vyhlášena stávková pohotovost operních odborů proti jmenování Pera Boyeho Hansena uměleckým ředitelem opery. Dnes je požadován konkurz na mou pozici. Nic takového se v dopise zaměstnanců neobjevilo. O co tedy jde opravdu?" ptá se Burian.

Norský divadelní režisér Per Boye Hansen se ujal funkce uměleckého ředitele Opery Národního divadla a Státní opery 1. srpna.

Oznámení jeho nástupu vyvolalo už dříve kritiku odborových organizací zastupujících zaměstnance Opery Národního divadla a Státní opery, mimo jiné údajně proto, že umělci neznají jeho koncepci. Tu divadlo už v únoru zveřejnilo na svém webu. Kvůli Hansenovi také předčasně složilo funkce dosavadní vedení opery v čele s Petrem Kofroněm a Silvií Hroncovou.

 

Právě se děje

Další zprávy