Národní divadlo vrátilo lístky za 20 milionů korun, balet chystá galapřenos

ČTK ČTK
2. 4. 2020 15:04
Národní divadlo v Praze od zavedení opatření proti šíření koronaviru stornovalo 29 697 vstupenek. Za zrušená představení všech souborů do konce března na vstupném vrátilo 20,4 milionu korun, řekl ve čtvrtek mluvčí první scény Tomáš Staněk.
Na snímku z 18. března jsou pracovníci Národního divadla v Praze při šití roušek.
Na snímku z 18. března jsou pracovníci Národního divadla v Praze při šití roušek. | Foto: Lukáš Bíba

Od vyhlášení nouzového stavu 10. března se naopak prodalo 923 vstupenek za 553 028 korun na představení, která se mají konat od Velikonoc do srpna.

Umělečtí pracovníci Národního divadla se nyní věnují domácí přípravě. Herci studují texty, zpěváci a hudebníci notové party, tanečníci individuálně trénují. Administrativní zaměstnanci jsou v režimu home office.

Zajištěn zůstává nezbytný provoz, ostraha a údržba budov. Podle toho, jak umožňují nouzový stav a bezpečnostní pokyny, též pokračují rekonstrukce a údržbové práce.

"Desítky diváků nás kontaktují, že vstupné za zrušená představení nechtějí vrátit. Podpořit divadlo lze prostřednictvím sbírkového účtu Národního divadla," doplňuje mluvčí Staněk.

Členové Baletu Národního divadla pod sloganem Protančíme tím připravují videa - například spot, ve kterém zachytili domácí přípravu. Na Facebooku ho dosud vidělo 729 tisíc lidí.

Na sociálních sítích členové baletu spustí on-line tréninky. Připravují se také na velikonoční přímý přenos baletního gala.

Činohra Národního divadla na rozdíl od jiných českých scén nezareagovala na nově nastolený režim karantény tím, že by své inscenace přehrávala on-line. Nešlo by to už proto, kolik lidí jednotlivá představení obstarává, ani proto, že jsou režírována na prostor velkého jeviště, který podomácku vyrobené improvizované video nedokáže obsáhnout, vysvětluje mluvčí.

Přesto členové činohry pro diváky v neobvyklých podmínkách vytvářejí nový obsah. Několikrát denně zásobují svůj kanál na YouTube i profil na Facebooku videopříspěvky, začali fotografickou výzvou herců za nošení roušek.

Divadlo připravuje i Karanténní chvilku poezie, kde si diváci mohou poslechnout třeba herce Igora Orozoviče, jak čte svého oblíbeného básníka J. H. Krchovského, nebo Holanovu Noc s Hamletem v podání Roberta Mikluše.

Opeře Národního divadla se v následujících týdnech a měsících výrazně změní program. Některé premiéry jsou posunuty, několik jich ale bude také zrušeno. Zatím se řeší, které. Ke konci března první česká operní scéna spustila komunikační kampaň s názvem Opera nám prozpívá.

Účty sociálních sítí souboru i celého divadla se plní pozdravy od umělců - od fotografií z nouzového režimu po téměř umělecká videa se vzkazy divákům a milovníkům opery.

 

Právě se děje

Další zprávy