Národní divadlo chce zvýšit platy a začít opravy Nové scény

ČTK ČTK
25. 8. 2014 12:56
Národní divadlo přidá zaměstnancům na platech zhruba 3,5 procenta. V současné době je průměr 24 tisíc korun.
Národní divadlo.
Národní divadlo. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Hlavní prioritou vedení Národního divadla v nadcházející sezoně 2014/2015 budou mzdy zaměstnanců. Ty by se měly díky navýšení rozpočtu pro ministerstvo kultury o dvě miliardy korun zvýšit o 3,5 procenta.

Průměrný plat zaměstnanců Národního divadla je v současné době necelých 24 tisíc korun, přičemž průměrný plat v Praze činí přibližně 31 tisíc korun.

"Mzdy jsou hlavní prioritou. Když to řeknu ošklivě, hlavním výrobním nástrojem divadla jsou lidé. V divadle nemůžete vyměnit lepší stroje za horší a tím ušetřit. V divadle musíte nakoupit lepší herce, zpěváky a tanečníky, abyste dělali lepší představení. A samozřejmě není možné, aby zkušený přední muzikant z orchestru při sto dvaceti představeních ročně a každodenním cvičení a zkoušení bral jedenadvacet tisíc korun," řekl ředitel české první scény Jan Burian.

Mezi další mimoumělecké úkoly vedení ND podle Buriana patří dokončení rekonstrukce fasády historické budovy a vypsání architektonické soutěže na rekonstrukci Nové scény. Mezi témata do budoucnosti patří začátek rekonstrukce budovy Státní opery v roce 2016 a projekt nového servisního centra Národního divadla.

"Chceme vytvořit moderní divadlo, které nebude pracovat v horších podmínkách než třeba scény ve Varšavě či Budapešti," uvedl Burian.

Burian spolu s Garanční radou předložil začátkem měsíce ministru kultury Koncepci dalšího rozvoje divadla. Součástí návrhu jsou hlavní zásady zákona o veřejnoprávní instituci v kultuře.

Národní divadlo na sezonu 2014/2015 chystá ve svých čtyřech budovách 19 premiér se sedmi desítkami repertoárových titulů. Posilou činohry bude Daniel Špinar; dosavadní kmenový režisér Ivan Rajmont ND opustil.

Vedení divadla také připravuje změny na postech uměleckých šéfů v souvislosti s tím, že v červnu 2015 končí mandáty šéfům baletu Petru Zuskovi a činohry Michalu Dočekalovi. V prvním případě oslovil ředitel Burian kandidáty ze zahraničí, k vedení činoherního souboru hodlá vyzvat během podzimu několik domácích osobností v uzavřeném výběrovém řízení.

Další reorganizační kroky v souladu s předloženou koncepcí provede Burianův management od 1. září 2014. Změny se budou týkat především decentralizace technického servisu. Podle Buriana půjde o krok k budoucí podobě samostatných divadel, který umožní efektivnější řízení s odpovědností ředitelů jednotlivých domů a důrazem na lepší produktivitu práce. Tyto strukturální změny budou dalším krokem k holdingovému uspořádání.

Národní divadlo hospodaří s rozpočtem 966 milionů korun, z toho 615 milionů korun je příspěvek ministerstva kultury a 351 milionů korun divadlo získá na tržbách. V minulé sezoně ND nabídlo 1340 představení, které navštívilo 636 tisíc lidí. Ti za vstupenky utratili 262,5 milionu korun, což bylo o 13 procent více než v sezoně předchozí.

 

Právě se děje

Další zprávy