Národní divadlo chce samostatné soubory a nový zákon

ČTK Kultura ČTK, Kultura
4. 2. 2014 20:06
Za zájmy Národního divadla se postaví nově vytvořená rada, v níž jsou zástupci největších mecenášů i spisovatel Pavel Kohout.
Národní divadlo. Plné hlediště je dobré i pro zančky mecenášů.
Národní divadlo. Plné hlediště je dobré i pro zančky mecenášů. | Foto: CPA Eduard Erben

Praha - Samostatnost uměleckých souborů Národního divadla je cílem koncepce rozvoje české první scény, kterou předložil nově ustavené Radě Národního divadla jeho ředitel Jan Burian.

Cílem transformace podle Buriana rozhodně není snižování nákladů; i proto, že české profesionální scény včetně Národního divadla jsou podfinancované.

Jan Burian, ředitel Národního divadla.
Jan Burian, ředitel Národního divadla. | Foto: Aktuálně.cz

Řešením je ale vytvoření právně, ekonomicky i umělecky samostatných celků pod společnou značkou. Opera, Balet a Činohra pak budou jako právnické osoby využívat služeb společné servisní organizace na základě obchodních vztahů. Současné ředitelství divadla bude zastupovat společné zájmy, řešit strategické otázky a provádět kontrolu.

"Uvědomuji si, že změny budou předmětem veřejné diskuse, obav a pochybností," komentoval to Burian, podle něhož je k tomu nutné vytvořit legislativní a ekonomické podmínky.

"Současný nevyhovující stav Národního divadla je důsledkem celého jeho historického vývoje. Původně koncipované vícesouborové divadlo s provozem v jedné divadelní budově bylo již v době svého vzniku považováno za nedostatečné," popsal kontext své vize Burian.

Rada mecenášů

Materiál předloží Burian s Garanční radou ministru kultury. Součástí materiálu je návrh zásad zákona o veřejnoprávní instituci v kultuře, který se jeví jako nejrealističtější cesta ke změnám.

"Forma příspěvkové organizace už dlouho nevyhovuje, není vhodná pro instituce provozující profesionální umění. Režim práce v divadle, orchestru či galerii je jiný než tam, kde se pracuje pravidelně a vykonávají se stejné činnosti," řekl Burian.

Čtěte také

Jan Burian: Světovou úroveň nemůžeme tvořit v okresních podmínkách

Navrhovaný zákon by podle něj měl odstranit všechny zásadní překážky, které brání živější umělecké tvorbě i efektivnímu hospodaření.

Garanční rada zprostředkovává komunikaci mezi Národním divadlem a ministerstvem do té doby, než v souvislosti s transformací vznikne správní rada.

Národní divadlo. Moderní instituce snad do pěti let.
Národní divadlo. Moderní instituce snad do pěti let. | Foto: Profimédia

Naopak nová Rada Národního divadla je poradním orgánem ředitele. Jsou v ní předseda Akademie věd Jiří Drahoš, správní ředitel Komerční banky Pavel Čejka, spisovatel a dramatik Pavel Kohout a zlatá mecenáška Dadja Altenburg Kohl, soudkyně Ústavního soudu Vlasta Formánková, předseda dozorčí rady České pošty Jiří Maceška, právník a předseda nadačního fonu Bohemian Heritage Fund Pavel Smutný, člen představenstva Škoda Auto Bohdan Wojnar a ředitel České televize Petr Dvořák. Radu postupně doplní ještě tři členové - výrazné osobnosti společenského života.

"Rada bude Národnímu divadlu pomáhat praktickými radami v oblasti, kterou její členové velmi dobře znají, což je byznys a legislativa. Zároveň jejich úkolem bude i pomoc s přesvědčováním politiků," vysvětlil Jan Burian.

Cílem vedení divadla pro tuto sezonu je získat závazné stanovisko ministerstva kultury a v blízké budoucnosti i vlády, že Národní divadlo půjde cestou transformace. Domnívá se, že vše je zvládnutelné v horizontu pěti let.

"Chceme-li být součástí evropského divadla a ukázat Česko jako zemi s živou kulturní tradicí, nemůžeme spravovat Národní divadlo na základě rozpočtu, který není znám s předstihem nebo ve stavu s hroutícími se budovami a zařízeními," uvedl Burian.

Transformací lze podle něj dosáhnout vyšší efektivity, zatímco okamžité úspory by znamenaly přijetí restriktivní strategie, omezení provozu, služeb, počtu představení i premiér.

 

Právě se děje

Další zprávy