Národní divadlo čeká na nový zákon. Může nastartovat změny

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 2. 2014 12:15
Ředitel Národního divadla Jan Burian předložil ministerstvu kultury koncepci počítající s osamostatněním opery, baletu a činohry.
Jan Burian, ředitel Národního divadla.
Jan Burian, ředitel Národního divadla. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jednání o proměně Národního divadla se dala do pohybu. Ředitel  Jan Burian doručil ministru kultury Danielu Hermanovi svou novou koncepci české první scény, jejíž součástí je i návrh zákona o veřejnoprávní instituci v kultuře.

Burian připravil materiál se členy garanční rady ND, kteří zprostředkovávají komunikaci mezi divadlem a ministerstvem do té doby, než v souvislosti s transformací bude zvolena řádná správní rada.

Samostatné soubory

Cílem nové koncepce je autonomie uměleckých souborů, tedy vytvoření právně, ekonomicky i umělecky samostatných celků pod společnou značkou. Opera, balet a činohra by pak jako právnické osoby využívaly služeb společné servisní organizace na základě obchodních vztahů.

"V oblasti živého umění je nesporně třeba udělat určité systémové změny - a toto je jedna z možností. Jsme na počátku cesty k tomu, aby se situace zlepšila," řekl po setkání ministr Herman. Předložený materiál hodnotit nechtěl, avšak označil ho za dobrý předpoklad k dalším krokům.

Čtěte také rozhovor s Janem Burianem

Světovou úroveň nemůžeme tvořit v okresních podmínkách

Podle ředitele ND Jana Buriana je přínosem, že začala diskuse o systémových změnách, které prospějí správě a financování české kultury. "To jsou věci, které je třeba udělat už více než patnáct let. Vím, že ten proces nebude krátký, ale je potřeba konečně začít," uvedl.

Legislativní priorita?

Náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová minulý týden uvedla, že jednou z priorit legislativního plánu, který ministerstvo předloží vládě, bude právě zákon o veřejnoprávní instituci v kultuře.

Burian právě zde vidí rozhodující klíč k modernizaci Národního divadla. Předpokládá, že v optimálním případě by mohl být zákon do dvou let ve Sněmovně.

Podle ministra je v tuto chvíli předčasné dávat konkrétní data. "Ale začali jsme a budeme společně s odborníky postupovat tak, aby se situace v této oblasti živého umění zlepšovala," řekl Herman.

Model z 19. století už nefunguje

Burian upozornil, že nejen Národní divadlo, ale všechny významné kulturní instituce včetně orchestrů potřebují nové právní a ekonomické prostředí, aby se odpolitizovalo jejich řízení a mohly například lépe spolupracovat na mezinárodním poli.

"Aby zkrátka měly ekonomická pravidla lépe odpovídající tomu, že dělají uměleckou práci," řekl. Dodal, že model centrálně řízeného divadla, který vznikl v 19. století, už nevyhovuje.

"Chceme pravidla odpovídající realitě. Chceme posílit odpovědnost uměleckých šéfů či uměleckých ředitelů za správu souborů, které mají mít samostatné rozpočty. Chceme, aby mezi nimi byly obchodní vztahy, což je jediný způsob, jak mít přehledné hospodaření," dodal Burian.

 

Právě se děje

Další zprávy