Národní divadlo bude hrát pro 2500 lidí, Česká filharmonie jen pro pětinu

ČTK ČTK
18. 8. 2020 15:15
Hrát pro plnou kapacitu svých budov může od začátku nové sezony i přes pokračující opatření proti šíření koronaviru pražské Národní divadlo. Jeho budovy jsou postaveny tak, že tvoří hygieniky doporučené oddělené sektory, vysvětluje ředitel divadla Jan Burian.
Od 1. září už lidé v hledištích nebudou muset sedět odděleně.
Od 1. září už lidé v hledištích nebudou muset sedět odděleně. | Foto: ČTK/AP

Česká filharmonie naopak s obsazováním balkonu ve Dvořákově síni Rudolfina nepočítá a bude hrát pro 500 diváků. Kapacita 2500 lidí v sektorech po 500 je pak nedostačující pro velké koncertní haly. Koncerty pro ně naplánované na podzim tak zůstávají nejisté.

Vládní rada pro zdravotní rizika v pondělí rozhodla, že kulturní akce v uzavřených prostorech i nadále zůstanou omezeny na 500 účastníků. Dál už ale nebude platit pravidlo, že lidé musí v hledišti sedět s rozestupy, kvůli čemuž divadla nebyla schopná obsadit všechna sedadla. To nově možné bude, diváci však od 1. září musí mít nasazené roušky.

"V budovách Národního divadla jsou jednotlivé sektory vytvořeny architektonicky - přízemí, balkony a galerie. V žádném z těchto sektorů nemůže být více než 500 diváků. Příchod diváků, jejich pobyt v divadle i odchod zorganizujeme ve speciálním režimu tak, abychom návštěvníky jednotlivých sektorů důsledně oddělili, včetně občerstvení a šaten," říká Jan Burian, ředitel pražského Národního divadla.

"Zrušení rozestupů mezi řadami vítáme, neboť nám spolu se zvýšenými hygienickými opatřeními a novým logistickým režimem umožní hrát pro plnou kapacitu našich budov. Zakoupené vstupenky na další měsíce tedy platí pro všechny diváky," doplňuje Burian.

Divadlo na Vinohradech podle svého uměleckého šéfa Juraje Deáka doufalo, že v září už virus natolik zeslábne, že bude možné znovu otevřít za dřívějších podmínek.

"Vůbec nás tedy netěší, že některá opatření na omezení koronaviru je nutné vrátit. Samozřejmě všechna vládní nařízení musíme respektovat, ale přes všechno se budeme snažit divadlo naplnit diváky v maximální možné povolené míře," říká Deák, podle nějž Divadlo na Vinohradech dodrží oddělené sektory i vstupy.

Podobně to má Hudební divadlo Karlín. "Přízemí má kapacitu 462 diváků a všechny balkony mají kapacitu 459 diváků. Oddělené budou pro sektory jak vstupy, tak i šatny a toalety, návštěvníci se spolu nesetkají," potvrzuje mluvčí karlínského divadla Tomáš Matějovský. Podle něj divadlo může zahájit sezonu a využít 100 procent kapacity hlediště.

Česká filharmonie pod vedením šéfdirigenta Semjona Byčkova uspořádá 20. srpna mimořádný koncert ve Dvořákově síni Rudolfina. "Stále počítáme s omezenou kapacitou 500 lidí, diváci jsou usazeni v parteru a neobsazujeme balkony. Nic se pro nás nemění, bude to stejné jako při posledních koncertech," říká mluvčí orchestru Luděk Březina.

Do pražské O2 areny na koncerty největších hvězd chodí kolem 17 tisíc lidí. Vládou stanovená maximální kapacita 2500 lidí je podle pořadatelů nedostatečná, a tak není zřejmé, co bude s akcemi naplánovanými na podzim. Vedlejší, nedávno otevřená hala O2 universum má kapacitu 5000 lidí.

"V O2 universu bychom s 2500 diváky akce pořádat mohli, ostatní sály užívané na kongresy je možné využívat také," říká za provozovatele O2 areny a O2 universa, společnost Bestsport, mluvčí Eva Hromádková.

 

Právě se děje

Další zprávy