Národní divadlo Brno zkouší Racka, obraz lidského utrpení na prahu 20. století

ČTK ČTK
15. 1. 2021 10:00
Národní divadlo Brno v těchto dnech dokončuje novou inscenaci slavné hry Racek od Antona Pavloviče Čechova. Pracuje na ní kmenový režisér činohry Štěpán Pácl.

Původní prosincový termín premiéry zhatila pandemie nového typu koronaviru. Ve čtvrtek měli divadelníci neveřejnou generální zkoušku. Kdy Racka zhlédnou první diváci, záleží na případném uvolnění vládních opatření.

Hra z roku 1895 patří k přelomovým dílům evropského moderního dramatu. Čechov věnuje pozornost vnitřnímu životu postav a jejich neopětovaným milostným vzplanutím.

Vztahy mezi protagonisty často jen naznačuje, tragické momenty střídají groteskní či absurdní scény a dialogy.

Hrdinou Racka je ambiciózní mladý dramatik Treplev, který chce prostřednictvím vlastní hry zapůsobit na matku, herečku Arkadinovou, i dívku ze sousedství Ninu Zarečnou.

Domácí představení, ve kterém vystupuje i Zarečná, se ale setká s neúspěchem a Treplevovy sny se rozplývají. V následném propletenci milostných a rodinných vztahů Čechov vytváří obraz lidského utrpení na prahu 20. století.

Arkadinovou si v brněnské inscenaci zahraje Tereza Richtrová, Trepleva ztvární Viktor Kuzník. Jako Nina Zarečná se představí Eliška Zbranková.

 

Právě se děje

Další zprávy