Nakopni Jatka! Cirk La Putyka vyhlásil sbírku na HitHit

ČTK Kultura ČTK, Kultura
16. 2. 2015 13:31
Unikátní divadelní prostor v Holešovické tržnici potřebuje podporu diváků. Do dubna chce vybrat dva miliony korun.
Rostislav Novák ml. při slavnostním otevření Jatek78.
Rostislav Novák ml. při slavnostním otevření Jatek78. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Soubor Cirk La Putyka spustí 18. února na portálu HitHit kampaň, jejímž cílem je vybrat prostředky na rekonstrukci prostor Jatka78 v Holešovické tržnici v Praze. Sbírka končí 4. dubna a cílovou částkou jsou dva miliony korun. 

"Prostředky budou použity především na zatemnění divadla, vytvoření zkušebních prostor včetně zázemí pro účinkující a na nákup zařízení, které se v rámci zkušebního provozu na podzim loňského roku muselo pronajímat. Tedy světla, ozvučení a tribuny se sedačkami," řekl mluvčí souboru Jiří Sedlák..

Na podpůrné kampani pod názvem NakopniJatka, která potrvá šest týdnů, se kromě souboru Cirk La Putyka budou podílet umělci a výtvarníci spojení s Jatkami78, ale i tři další scény - Dejvické divadlo, Divadlo Na Zábradlí a Činoherák Ústí. Odměnou pro ty, kteří Jatka78 podpoří, budou kromě dárků zejména vstupenky na benefiční představení, která tyto soubory na Jatka78 přivezou.

"Prostory hal číslo sedm a osm v Holešovické tržnici jsou obrovské - a je potřeba je zrekonstruovat. Nechceme ovšem jejich podobu měnit nijak drasticky, protože syrovost celého prostoru je pro moderní divadlo, nový cirkus, tanec a koncerty ideální. Jatka plánujeme zvelebovat postupně," uvedl principál souboru Cirk La Putyka Rosťa Novák ml.

I kvůli omezeným možnostem čerpání financí z veřejných zdrojů se obrací na ty, pro které Jatka78 stojí - na lidi, kterým není lhostejný rozvoj kultury v Praze a kteří se na něm chtějí aktivně podílet tak, jako se podíleli předkové na stavbě Národního divadla.

Dejvické divadlo odehraje v holešovické tržnici úspěšnou inscenaci Ucpanej systém, Divadlo Na zábradlí tam představí hru Korespondence V+W. Také ústečtí divadelníci, kteří stále bojují o svou existenci, Jatka78 podpoří svým nejslavnějším představením poslední doby, a to Klubem rváčů podle románu Chucka Palahniuka.

Kromě těchto tří inscenací se v závěru kampaně na Jatkách78 odehraje další Mše za duše - tedy slavnostní večer v režii principála Cirku La Putyka Rostislava Nováka ml. Tentokrát se na jevišti potkají české a evropské hvězdy nového cirkusu.

"V ideálním případě by tady měli vystoupit artisté z Cirkusu Cirkör, Circo Aereo a Cahin Caha. Bude to novocirkusový večer, kterým naplňujeme další a velmi podstatný význam Jatek78: vytváříme evropskou křižovatku nového cirkusu," řekl Novák.

Připomněl, že zkušební provoz Jatek78 trval loni dva měsíce. Během listopadu a prosince se v nových prostorách a v improvizovaných podmínkách uskutečnilo 35 představení pro více než deset tisíc diváků.

 

Právě se děje

Další zprávy