Na jeviště jako v akvaparku. Divadlo zmodernizovalo Shakespeara

ČTK ČTK
26. 1. 2022 13:22
Činohra brněnského Národního divadla dala moderní tvář Večeru tříkrálovému, jedné z nejslavnějších komedií Williama Shakespeara. V režii Štěpána Pácla na jevišti kromě veršů a emocí tryskají hektolitry vody.

Příběh Violy přestrojené za muže se odehrává pod několikametrovou vlnou, z níž se až k publiku vylévá "moře". Herci z něj na scénu klouzají jako v akvaparku. Po páteční a sobotní premiéře v Mahenově divadle následují nejbližší reprízy 3. a 12. února.

"Od Shakespeara nás dělí 400 let, musíme si domýšlet, čím chtěl své diváky pobavit, a pak vynalézt dnešní prostředky, abychom se dnes bavili minimálně stejně dobře jako diváci Shakespearovy premiéry," míní režisér Štěpán Pácl.

V roli šaška Augusta se představí Martin Sláma. Violu ztvární čerstvá absolventka Janáčkovy akademie múzických umění Hana Drozdová. V úloze Malvolia se do Brna vrací Tomáš Šulaj ze Slováckého divadla v Uherském Hradišti.

Inscenace je protkaná mnoha písněmi, především ve Slámově podání, v závěru ale tančí a zpívá celý ansámbl.

Hudbu složil Jakub Kudláč, hravé barevné kostýmy navrhla Linda Boráros, scénu Dragan Stojčevski. Shakespearův text zazní v překladu Jiřího Joska. Inscenace bude holdem jeho celoživotnímu snaze o zpřístupnění Shakespeara co nejširšímu publiku. Josek zemřel po těžké nemoci před čtyřmi roky ve věku 68 let.

"Shakespeare je nejhranější dramatik všech dob, to znamená, že na něj chodí nejvíce lidí. Josek se ho celý život pokoušel z básnického nebe přiblížit nám, lidem, dnešním návštěvníkům divadla, kteří chceme rozumět tomu, o čem se na jevišti mluví," doplňuje dramaturg Jaroslav Jurečka. V Joskově překladu uvádělo Mahenovo divadlo po dobu 15 let komedii Veselé paničky windsorské.

 

Právě se děje

Další zprávy