O podstatě zla a hříchu. Brněnské divadlo uvede adaptaci Miltonova Ztraceného ráje

Petr Štěpán v roli Satana a Barbora Goldmannová jako Eva.
Viktor Skála v roli Rafaela, Barbora Goldmannová jako Eva a Jan Brožek coby Adam.
Kateřina Marie Fialová jako Gabriel a Andrea Zelová v roli Michaela.
Erika Kubálková v roli Smrti.
Snímek ze zkoušky Ztraceného ráje.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
12. 2. 2020 12:51
Městské divadlo Brno tuto sobotu jako první v Česku uvede jevištní adaptaci díla Ztracený ráj od anglického barokního básníka Johna Miltona. Epická báseň čítající 12 knih je považována za jedno z nejvýznamnějších děl anglické literatury.

Ústředním tématem Ztraceného ráje, který byl vydán roku 1667, je původ lidského zla a hříchu. V anglofonním světě divadla Miltonovo dílo uvádějí často, v českém prostředí se však bude jednat o premiéru. Režisérem brněnské adaptace je Dodo Gombár.

"Hra dává divákům odpovědi, ale zároveň vzbuzuje ještě více otázek. Chceme, aby se i divák na svět díval touto optikou a ze hry odcházel plný otázek o lidské povaze," říká dramaturg Miroslav Ondra.

Děj Ztraceného ráje odkazuje na starozákonní knihu Genesis. Bůh stvořil svět jako rajskou zahradu a v ní i první lidi, Adama a Evu.

Satan s ostatními padlými anděly připravuje vzpouru proti Bohu, a proto se vydává do Ráje, aby zde v podobě hada svedl Evu k prvotnímu hříchu.

John Milton do svého díla zakomponoval také archanděly, kteří se snaží první lidi před Satanem ochránit. Nakonec ale selžou a Adam s Evou jsou z Ráje vyhnáni.

"Hra si klade otázku, jaká je podstata zla, hříchu a lidské přirozenosti. Nemá i dnešní člověk neustálou potřebu podléhat falešným hlasům, výhodám, chvilkovému blahobytu? Je těžké rozpoznat zlo, když je zahalené zlatým závojem, svůdným úsměvem nebo sladkými lichotkami," konstatuje režisér Gombár.

Hra propojuje Miltonovo dílo se současným světem a jeho problémy. "Naší ambicí je převést jazyk Johna Miltona do řeči současnosti a najít souvislosti renesanční poezie s realitou dneška," doplňuje Gombár.

Představení trvá tři hodiny a 10 minut. Premiéra se na Činoherní scéně Městského divadla Brno uskuteční tuto sobotu 15. února, nejbližší reprízy následují 16., 24. a 25. února, dalších osm pak v březnu.

 

Právě se děje

Další zprávy