Ceny Divadelních novin získalo Mikuláškovo Mýcení nebo inscenace Hábovy opery

ČTK ČTK
26. 11. 2018 18:40
Cenu Divadelních novin za nejlepší tvůrčí počin v činohře dostal Jan Mikulášek za režii hry podle předlohy Thomase Bernharda nazvané Mýcení. Uvedlo ji Divadlo Na zábradlí.
Hra Mýcení měla v Divadle Na zábradlí premiéru letos 16. března.
Hra Mýcení měla v Divadle Na zábradlí premiéru letos 16. března. | Foto: Divadlo Na Zábradlí – KIVA

Představení již letos získalo Cenu Josefa Balvína pro nejlepší českou inscenaci německy psaného textu, kterou udílí Pražský divadelní festival německého jazyka.

"Zkoušení stálo hodně sil a každé ocenění ukazuje, že inscenace rezonuje, a to síly zase vrací," řekl Mikulášek při přebírání ceny. Mýcení, jež vzniklo adaptací proslulého románu sarkastického a ironického rakouského dramatika Thomase Bernharda, mělo v Divadle Na zábradlí premiéru v březnu. Jde o Bernhardovo pozdní dílo, často se říká, že to nejvytříbenější.

Slavnostní setkání několika přátel u večeře se v tomto příběhu stává hlubokou, ironickou a jízlivě zábavnou sondou do života lepší společnosti. Román Mýcení ve své době vyvolal jeden z největších skandálů v dějinách moderní rakouské literatury. Ihned po vydání v roce 1984 následovala žaloba pro nactiutrhání; kniha byla ve své době dokonce policejně zakázána.

Ceny Divadelních novin byly toto pondělí v pražském Divadle Na zábradlí uděleny také v dalších kategoriích.

Za nejlepší herecký výkon sezony bez ohledu na žánry byla oceněna Tereza Marečková za roli Vitky ve stejnojmenné hře o mladé talentované skladatelce a dirigentce Vítězslavě Kaprálové. Hru Kateřiny Tučkové v režii Anny Petrželkové uvedlo Divadlo Husa na provázku.

V kategorii Loutkové a výtvarné divadlo cenu dostali Apolena Vanišová a Petr Krusha za projekt Kračun, experimentální výtvarné divadlo pracující s prvky stínového divadla, přírodními materiály, filmem i loutkami. K vidění bylo na letošním festivalu Next Wave.

V oblasti tanečního a pohybového divadla porota ocenila Lenku Vágnerovou za koncept, choreografii a režii inscenace Amazonky.

V kategorii hudebního divadla cenu obdrželi Jiří Nekvasil za režii a Bruno Ferrandis za hudební nastudování opery Aloise Háby Přijď království tvé.

Jiří Havelka byl oceněn za režii inscenace Společenstvo vlastníků, které uvádí divadlo Vosto5. Zvítězil v kategorii Alternativní divadlo. "Děkuji Divadelním novinám, divadlu i sousedům. Všichni mí sousedi se proměnili na diváky, doufám, že to bude pokračovat dál a všichni sousedé se stanou diváky," řekl Havelka.

Publikačním počinem roku je kniha Česká divadelní fotografie 1859-2017, kterou vydal Divadelní ústav.

 

Právě se děje

Další zprávy