Švandovo divadlo povede Martin Františák, s Tučkovou chystá hru o Nicholasi Wintonovi

ČTK ČTK
8. 1. 2019 19:30
Novým uměleckým šéfem pražského Švandova divadla se od ledna stal čtyřiačtyřicetiletý Martin Františák. Na smíchovské scéně vystřídá Doda Gombára, který ve funkci působil uplynulých osm let.
Martin Františák v kavárně pražského Švandova divadla.
Martin Františák v kavárně pražského Švandova divadla. | Foto: Jiří Vaněk

Režisér, dramatik a básník Martin Františák byl dříve uměleckým šéfem činohry Národního divadla Brno, kterou dovedl k mnoha oceněním. Pro Švandovo divadlo nyní připravuje třeba drama o Nicholasi Wintonovi, scénář k němu píše Kateřina Tučková.

Foto: Alena Hrbková

"Umělecký šéf je v divadle proto, aby se staral o hru. Vybírá hru, pečuje o hráče, navrhuje trenéry a celý doprovodný tým, který herce v průběhu vzniku inscenace masíruje. A to vše z jediného důvodu: pro touhu najít radost ze hry a přenášet ji na diváky," připodobňuje Františák, který režíroval přes 60 inscenací.

Ve Švandově divadle chce prý spolupracovat s výraznými tvůrci, jako jsou režiséři David Jařab, Jiří Pokorný, Anna Klimešová a Jan Holec. Spolupráce je rozjednána také s Janem Antonínem Pitínským či Janem Fričem.

Smíchovské scéně v posledních letech stoupá návštěvnost, v roce 2017 dosáhla skoro 92 procent vyprodanosti a vloni téměř 96 procent.

K nadcházejícím projektům Švandova divadla pod novým uměleckým vedením bude patřit hra Hadry, kosti, kůže, vyprávějící o nelehkém soužití tří svérázných sousedů z nedalekého pražského ostrova Kampa: herce Jana Wericha, básníka Vladimíra Holana a výtvarníka Jiřího Trnky.

K chystaným novinkám bude patřit i inscenace vycházející z povídek Tennesseeho Williamse v režii Davida Jařaba.

Herecký soubor Švandova divadla rozšíří Filip Březina, absolvent pražské DAMU známý z filmu Zlatý podraz nebo z televizní trilogie Zahradnictví. Z Národního divadla Brno se do Prahy vydají Jan Grundman a Anna Stropnická. A se smíchovským divadlem bude spolupracovat i herec Miroslav Hanuš, známý z Divadla v Dlouhé.

Nového uměleckého šéfa má z pražských divadel ještě Činoherní klub, kde do funkce vloni na podzim nastoupil Ondřej Sokol. Ten je členem zdejšího souboru od roku 1999.

Po režijním úspěchu s inscenací hry britského dramatika irského původu Martina McDonagha nazvané Osiřelý západ z roku 2002 obdržel Cenu Alfréda Radoka v kategorii Talent roku a Cenu Thálie pro mladého umělce do 33 let. V Činoherním klubu Sokol uvedl také další McDonaghovy hry, kromě toho působí v pražském Studiu Dva.

Sokol je dále moderátor, uváděl třeba pořad Tvoje tvář má známý hlas. Do připravované inscenace Sopranistky, která bude mít v jeho režii premiéru v Činoherním klubu 18. ledna, obsadil dvě z protagonistek této soutěže, zpěvačky a muzikálové herečky Evu Burešovou a Terezu Maškovou.

 

Právě se děje

Další zprávy