Malé divadlo v Liberci zrekonstruovalo foyer za devět milionů korun

ČTK ČTK
9. 2. 2022 15:12
Po více než pěti měsících Malé divadlo v Liberci dokončilo rekonstrukci foyer. Úprava vstupních prostor stála bezmála devět milionů korun, jinde jsou šatna i bar. A jako hlavní vchod začal sloužit ten blíže ke křižovatce se Sokolskou ulicí. Oznámila to Jarmila Levko, ředitelka Divadla F. X. Šaldy, pod které scéna spadá.

"Je to ten vchod nalevo se schody. Původní hlavní vchod funguje pro vozíčkáře," upřesňuje ředitelka. Vstupní prostor divadla přestavovali řemeslníci poprvé od chvíle, kdy malá liberecká scéna v roce 1989 otevřela. "Proměnilo se to velmi výrazně, nejde jen o estetickou stránku, ale šlo i hodně o užitnou," zdůrazňuje Jarmila Levko.

Navenek nejvýraznější změnu představuje přemístění baru z malé místnosti u původního hlavního vchodu do velkého prostoru, kde dříve bývala šatna. "Bar je dlouhý a obsluhuje tam o pauze více lidí. To znamená, že jsou tam třeba tři menší fronty než jedna veliká jako dosud," objasňuje ředitelka.

Díky přemístění baru by se už lidé před představením nebo o přestávce neměli tísnit v úzké chodbičce, když čekali ve frontě nebo konzumovali občerstvení. "V tom nejužším místě celého divadla se shromažďovalo nejvíce lidí," poznamenává Jarmila Levko.

Nově budu moci diváci navíc využívat i balkon nad novým barem, kde by během několika týdnů mělo vzniknout posezení. Toto místo bude sloužit i jako výstavní galerie. Šatna je pak nyní v místě, které dříve sloužilo coby sklad kulis.

Slavnostní otevření foyer je naplánované na pondělí 14. února, kdy v Malém divadle zahraje kapela Ne-klišé. Tu tvoří právě herci libereckého divadla. Podle ředitelky se foyer bude i poté vylepšovat. "Aby to bylo útulnější, dozdobené divadelně," dodává.

Rekonstrukce vstupního prostoru je součástí postupné obnovy Malého divadla. V roce 2017 řemeslníci za 2,3 milionu korun vyměnili dřevěnou podlahu v sále, ta předchozí byla v havarijním stavu. V minulých letech se podařilo též pořídit nové ozvučení sálu a opravit hlediště.

 

Právě se děje

Další zprávy