LIVE Sledujte Barování na podporu Činoherního studia v Ústí

6. 2. 2014 14:28
Přímý přenos z Nové scény začíná ve 20 hodin. Pokud se na Barování vypravíte osobně, můžete podpořit ústeckou scénu i v petici.
Sandra Nováková.
Sandra Nováková. | Foto: Profimédia

Online - Benefiční představení na podporu ústeckého Činoherního studia, které bojuje s nedostatkem financí a přestalo hrát, se v neděli večer uskuteční na Nové scéně Národního divadla.

Z popudu Asociace profesionálních divadel a české první scény tu vystoupí Filip Rajmont a Sandra Nováková se svým pořadem Barování. Připojí se k nim na sedmdesát umělců včetně herců a techniků z ohrožené ústecké scény.

ZDE sledujte online Barování (začátek 9. 2. ve 20:00)

Ústečtí radní minulý týden rozhodli, že peníze na činohru letos rozdělí v grantech, nikoli v přímých dotacích, jak bylo zvykem. Dvanáct milionů korun vyčleněných v rozpočtu rozdělili na dva granty. Na studiovou formu činohry, která odpovídá náplni Činoherního sudia, je letos vyčleněno osm milionů korun. Druhý grant se týká čtyř milionů korun určených na činoherní představení v Severočeském divadle opery a baletu, které ale nemá vlastní činoherní soubor.

Divadelníci tento postup odmítají, nelíbí se jim například to, že byly granty vypsány nečekaně, uprostřed sezóny, částka osm milionů je podle nich nízká. Vloni dostalo divadlo od města na provoz 9,5 milionu, což bylo podle vedení scény na hranici minima, za které bylo ještě možné její chod udržet.

"Dnešní problém Činoherního studia v Ústí nad Labem je problémem všech regionálních veřejných divadel v Česku," říká umělecký šéf Činohry Národního divadla Michal Dočekal.

Představení Sandry Novákové má pětiletou tradici, známé je především písničkami v podání překvapivých hostů - známých i dosud neznámých, a to v netradiční moderátorské režii Filipa Rajmonta. Dnešní repríza, na kterou se prodávaly vstupenky po symbolických 89 korunách, má na "playlistu" například Lenku Novou, Ondřeje Rumla, Kláru Cibulkovou, Petru Hřebíčkovou, skupinu Jelení Loje, Igora Orozoviče a jeho dudy, Jiřího Hájka s písní Franze Schuberta i Báru Basikovou a Vojtu Lavičku.

Přítomní budou moci podepsat petici na podporu ohroženého Činoherního divadla v Ústí nad Labem.

"Vyzýváme ústeckého primátora, aby zrušil nestandardně vypsaná výběrová řízení na finanční prostředky pro tamní činohru, poskytl dotaci Činohernímu studiu na letošek a připravil řízení na jeho financování v období 2015 až 2018," říká iniciátorka petice a předsedkyně Asociace profesionálních divadel Eva Kejkrtová-Měřičková.

 

Právě se děje

Další zprávy