Literární sezona. Divadlo Na zábradlí uvede dramatizace Tolstého i Dani Horákové

ČTK Kultura ČTK, Kultura
11. 7. 2022 16:30
První premiérou 65. sezony pražského Divadla Na zábradlí bude 4. listopadu inscenace režiséra Jana Mikuláška nazvaná Medvěd s motorovou pilou a jiné podivuhodné příběhy. Jedná se o scénické provedení krátkých povídek čtyřiašedesátileté finské spisovatelky Rosy Liksom.
Daňa Horáková a Pavel Juráček v říjnu 1980. Fotografie pochází z knihy O Pavlovi, kterou vydalo nakladatelství Torst.
Daňa Horáková a Pavel Juráček v říjnu 1980. Fotografie pochází z knihy O Pavlovi, kterou vydalo nakladatelství Torst. | Foto: archiv Dani Horákové

"Na jejích povídkách nás fascinuje jednak neuvěřitelný nadhled, se kterým vykresluje většinou nepříliš šťastné osudy svých postav, outsiderů, a řadu jejich chybných rozhodnutí, a jednak způsob, jakým do krutých, černohumorných příběhů vtipně ukrývá často tíživá sociální témata," říká dramaturg Boris Jedinák.

Kombinací těchto dvou rovin, humoru a bolavých společenských postřehů, jevištní zpracování povídek Rosy Liksom zapadá do dramaturgické linie divadla, dodává.

To v září zahájí sezonu tradičním přeplaváním Vltavy a 100. reprízou oblíbených inscenací Hamleti i Požitkáři.

Druhá premiéra sezony se jmenuje O Pavlovi, na programu bude 28. dubna 2023. Tvůrčí tým se v ní stejně jako v inscenaci Zlatá šedesátá hodlá zabývat osobností filmového režiséra a scenáristy Pavla Juráčka. Na rozdíl od "Šedesátek", které byly dramatizací Juráčkových deníků, však režisérka Anna Klimešová a dramaturg Petr Erbes vycházejí ze stejnojmenného bestselleru Juráčkovy třetí manželky Dani Horákové.

Dílo nominované na cenu Magnesia Litera se věnuje postavě filmařského bonvivána a jeho životu v exilu. Horáková kdysi s Václavem Havlem vedla samizdatovou Edici Expedice, po odchodu do exilu v západním Německu byla úspěšnou novinářkou a hamburskou ministryní kultury. "Mám dojem, že se Pavel po zveřejnění svého deníku, a nepochybně i díky své předčasné smrti, stává jakýmsi vzorem, jakýmsi morbidním idolem," vysvětlila v úvodu knihy, co ji přimělo vzpomínky sepsat.

Podle novináře Petra Viziny kniha popudí Juráčkovy ctitele a obdivovatele. "Juráčkovy deníky a vzpomínky Dani Horákové je možné číst skoro jako paralelní texty, srovnávat, jak interpretují tutéž situaci. Podobně lze paměti Dani Horákové vnímat jako postřehy o vztazích československých disidentů doma a v exilu," napsal na Aktuálně.cz.

Další premiérou Divadla Na zábradlí se 16. června příštího roku stane adaptace románu Vzkříšení od Lva Nikolajeviče Tolstého v dramatizaci německého režiséra Armina Petrase. Dosud na českých scénách tato verze nebyla uvedena.

Divadlo chystá též komorně obsazenou inscenaci Skokani. Dlouholetí členové souboru Petr Čtvrtníček a Jakub Žáček v ní poprvé představí dramatický text spisovatele a scenáristy Jaroslava Rudiše. Ten jim hru píše na tělo.

V sezoně 2022/2023 chce Divadlo Na zábradlí spolupracovat s Štěpánem Gajdošem, mladým režisérem a nedávným absolventem katedry alternativního a loutkového divadla na pražské DAMU. Také mají pokračovat doprovodné programy.

Diváci se mohou těšit na diskuse, dramaturgické úvody či nové díly podcastů Úrodná půda a Kulisa. Vznikat budou živě ve formátu otevřených posezení se zaměstnanci divadla.

"Žijeme ve virulentním světě plném změn, zcela nečekaných jednání, ve světě zvůle, ale i komiky a radosti," říká k nadcházející sezoně ředitel divadla Petr Štědroň.

"V příští sezoně nás čeká hned několik titulů, které budou nahlížet osobní lidské tragikomedie, zkázu i půvab mezilidských vztahů. A skrze tyto vztahy budou bolestně a pravdivě reflektovat i poměry v současné společnosti," dodává Štědroň.

 

Právě se děje

Další zprávy