Letos podruhé v Česku. Herec Malkovich v Praze uvede světovou premiéru

ČTK ČTK
14. 9. 2022 14:58
Ve světové premiéře americký herec John Malkovich představí Pražanům svou hru nazvanou The Infamous Ramirez Hoffman. Vystupuje v ní sám za doprovodu hudebníků, stejně jako tomu bylo v červenci, kdy dovezl jinou inscenaci do Kroměříže.
John Malkovich (na snímku z minulého měsíce ve španělském Madridu) poslední dobou účinkoval třeba v televizním seriálu Nový papež.
John Malkovich (na snímku z minulého měsíce ve španělském Madridu) poslední dobou účinkoval třeba v televizním seriálu Nový papež. | Foto: Profimedia.cz

Osmašedesátiletý herec v tamní Podzámecké zahradě uvedl sólové představení The Music Critic, v němž ztvárnil zatrpklého hudebního kritika. Představení bylo složené z jízlivé kombinace nejhorších recenzí na největší díla klasické hudby. Kromě Malkoviche na pódiu seděli muzikanti, kteří hráli úryvky z vybraných kompozic. Ty pak herec strhal. Z hlediště nezřídka zazníval smích.

Nyní se Malkovich do Prahy vrátí. 11. listopadu v Kongresovém centru uvede světovou premiéru inscenace The Infamous Ramirez Hoffman. Doprovodí ho houslistka So-Ock Kim, Mario Stefano Pietrodarchi s bandoneonem a pianistka Anastasya Terenkova. Hrát se bude anglicky, vstupenky v cenách 1490 až 2990 korun jsou k dispozici v síti Ticketportal.

Novinka vznikla na motivy poslední kapitoly novely Vzdálená hvězda chilského autora Roberta Bolaňa, jejž v českém překladu Anežky Charvátové vydalo Argo. Vypravěč se směsí hrůzy a fascinace líčí několik epizod ze života básníka, s nímž se seznámil počátkem 70. let. Tento muž psal verše na oblohu tryskami letadla.

Pátrání po tom, kdo tento básník a válečný pilot ve skutečnosti je, co umění znamená pro život a kolik cizích životů je někdo ochoten obětovat svéráznému dílu, tvoří páteř vyprávění plného odboček a dalších příběhů. Útlá novela vypráví o podvodném umělci, jenž místo jakékoli etiky dbal pouze na estetiku, a představuje další z variant Bolaňova hledání podob moderního zla.

Uznávaný americký herec, režisér, divadelní výtvarník a producent John Malkovich účinkoval ve více než 70 filmech. Je držitelem několika cen včetně Křišťálového glóbu za přínos kinematografii z karlovarského festivalu.

Dvakrát byl nominován na Oscara, poprvé za roli slepého Willa ze snímku Místa v srdci, uvedeného roku 1984, podruhé za S nasazením života, kde o devět let později ztvárnil psychopata snažícího se zavraždit amerického prezidenta. Proslavily ho také tituly V kůži Johna Malkoviche, Adaptace, Po přečtení spalte nebo z poslední doby televizní seriál Nový papež.

 

Právě se děje

Další zprávy