Začaly Letní shakespearovské slavnosti, hrdinové Mostu alternují v Zimní pohádce

Martin Hofmann a Cyril Drozda v Zimní pohádce.
Michal Isteník.
Michal Isteník.
Jan Řezníček, Michal Isteník, Cyril Drozda a Marek Pospíchal.
Martin Hofmann.
Foto: Agentura Schok, Viktor Kronbauer
ČTK Kultura ČTK, Kultura
26. 6. 2019 15:05
Premiérou v Česku málo hrané hry Williama Shakespeara Zimní pohádka, autorovým pozdním dílem, v němž se české země nacházejí na jakémsi mořském břehu, včera v zahradách Pražského hradu začaly tradiční Letní shakespearovské slavnosti.

V hlavní roli inscenace, která bude na programu po zbytek června a ještě celý červenec, alternují Martin Hofmann a Michal Isteník, tedy hvězdy nedávného televizního seriálu Most!. Dále účinkují Petra Špalková, Veronika Arichteva, Alena Mihulová nebo Saša Rašilov, režíruje Pavel Khek.

O úvod včerejší premiéry se postaral překladatel a popularizátor Shakespeara Martin Hilský. Divákům připomněl dobový kontext hry a některé podobnosti děje se skutečnými událostmi u anglického dvora.

V dramatickém oblouku Zimní pohádky, kde žárlivost a ješitnost jedince způsobí smutek, odloučení i smrt, aby přes nečekané zvraty dospěla ke šťastnému konci, diváci nejvíce reflektovali reálie českého přímořského království. To v současné inscenaci dostalo podobu připomínající moravský venkov.

"Láska, nenávist, podlost, incest. V Shakespearovi najdete vše. On je pro mě zvláštní divadelní druh a trochu jiná kategorie než zbytek světové dramatiky," popisuje svůj vztah k autorovi režisér Pavel Khek. Podle něj Zimní pohádka láká na téma zrazené lásky a žárlivosti, které anglického dramatika fascinovalo celý život, stejně jako přesunem děje ze Sicílie do Čech.

Základním tématem Zimní pohádky je žárlivost. Tento motiv William Shakespeare zkoumal a rozebíral také v jiných hrách, nejznáměji v Othellovi. Na rozdíl od něj však sicilský král Leontes, protagonista Zimní pohádky, nepotřebuje našeptávače. Vše si vybájí sám a naopak ho nikdo nedokáže přesvědčit o nepravdě jeho výmyslů.

Důsledkem toho je, že většina postav hry, oproti Shakespearovým zvyklostem, umírá záhy. Mnohé zdánlivě mrtvé postavy se na scéně později znovu objevují.

Zimní pohádka začíná na Sicílii, na dvoře krále Leonta. Ten je nejenom vládcem Sicílie, ale především žárlivým manželem, který z nevěry nespravedlivě nařkne svou ženu, královnu Hermionu. Manželku za trest uvrhne do vězení a českého krále Polyxena, se kterým ho měla podvést, chce dát zavraždit.

Michal Isteník.
Michal Isteník. | Foto: Agentura Schok, Viktor Kronbauer

Spletitý příběh se rozuzlí až po letech, kdy dospívají děti obou královských otců, Florizel a Perdita. Jejich sňatkem a usmířením rodičů Shakespearova romance končí.

Letní shakespearovské slavnosti letos uvedou čtyři premiéry, 13 her a 157 představení. Vedle Zimní pohádky festival v Ostravě představí premiéru Zkrocení zlé ženy, v Bratislavě Romea a Julii a v originále Othella uvede anglicky hrající soubor Prague Shakespeare Company.

Kromě novinek má festival v repertoáru ještě inscenace Dobrý konec všechno spraví, Hamlet, Mnoho povyku pro nic, Večer tříkrálový, Veselé paničky windsorské, Sen noci svatojánské či Komedii omylů, která se hraje v Ostravě a Bratislavě. Slavnosti potrvají do 6. září.

Kromě scény u Míčovny Pražského hradu se Shakespeare bude v hlavním městě hrát od 8. srpna na letní scéně HAMU v Lichtenštejnském paláci na Malostranském náměstí.

Letní shakespearovské slavnosti se začaly konat na Pražském hradě za éry Václava Havla. První představení, jímž byl Sen noci svatojánské v režii Jana Kačera, se uskutečnilo roku 1990.

Od roku 1998 agentura Schok pořádá slavnosti pravidelně. K nejúspěšnějším představením festivalu patřil Král Lear s Janem Třískou a Jiřím Langmajerem, který uspěl v Anketě Divadelních novin a dnes již nežijícímu Třískovi vynesl Cenu Alfréda Radoka. Generálním partnerem letošního ročníku festivalu je skupina PPF.

 

Právě se děje

Další zprávy