Letní Letná uvede divadelní představení Edgar’s Echo, které čerpá z Alenky v říši divů

Kultura Kultura
22. 8. 2016 13:54
V rámci festivalu nového cirkusu Letní Letná mohou diváci navštívit divadelní inscenaci Edgar’s Echo od mezinárodního divadelního souboru Krepsko. Představení je inspirované životem a dílem Lewise Carrolla, který napsal kultovní knihu Alenčina dobrodružství v říší divů. V Česku se bude hrát vůbec poprvé.
Foto: Divadlo Archa

Inscenace Edgar’s Echo, která je k vidění od 25. do 28. srpna v divadle Archa, se věnuje postavě literáta Lewise Carrolla, autora příběhů o Alence v říší divů. Jeho knihy ovšem neslouží jako předloha, ale jako zdroje inspirace. Dle tvůrců z divadelního souboru Krepsko nebylo cílem jeho dílo dramatizovat. 

"V představení se nemluví a nepoužívají se slova. Když už se nějaká slova nebo řeč přece jen objeví, není nutné jim rozumět. Snažíme se vše sdělovat prostřednictvím silného vizuálního zážitku," vysvětluje člen souboru Jiří Zeman.

"Vždy se snažíme ukázat něco, co bychom sami jako diváci v divadle rádi viděli," dodává Zeman.

V českém kontextu je výjimečné i mezinárodní složení tvůrčího kolektivu, kde se sešlo devět národností. Celkovou náročnost projektu podle Zemana kompenzuje velká míra otevřenosti, tolerance a odlišné individuální zkušenosti tvůrců.

Mezinárodní divadelní skupina Krepsko vznikla v roce 2001. V divadelních představeních využívá prvky cirkusu, loutkového divadla i dalších jevištních prostředků. Divadlo Krepsko uvedlo v minulosti na festivalu Letní Letná svá úspěšná představení Nejmenší žena na světě, Mad Cup of Tea, Alma&Amanda a Dronte. Během své existence Krepsko vytvořilo přes dvacet inscenací.

 

Právě se děje

Další zprávy